Έως τον Σεπτέμβριο παράταση για ακάλυπτες επιταγές

MarketNews

Έως τον Σεπτέμβριο παράταση για ακάλυπτες επιταγές, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα

Σε ρύθμιση για τις ακάλυπτες επιταγές, με περίοδο χάριτος τουλάχιστον δύο μηνών λόγω των capital controls, θα προχωρήσει η κυβέρνηση. Η νομοθετική ρύθμιση θα αναστέλλει τον κίνδυνο υπαγωγής των επιχειρηματιών στη μαύρη λίστα του Τειρεσία και αναμένεται ότι θα ανακοινωθεί σήμερα ή αύριο,.

Το πρόβλημα των ακάλυπτων επιταγών έχει εξελιχθεί σε μάστιγα τον τελευταίο μήνα καθώς πολλοί τραπεζικοί λογαριασμοί έχουν "αδειάσει" από τις εκροές και οι επιταγές βρέθηκαν χωρίς αντίκρισμα, ενώ πολλές επιχειρήσεις δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στην αύξηση των υποχρεώσεων τους λόγω της τραπεζικής αργίας και των κεφαλαιακών ελέγχων.

Η πρόταση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και άλλων φορέων την οποία φέρεται να αποδέχεται το υπουργείο Οικονομικών, είναι να δοθεί η δυνατότητα εξόφλησής τους μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, χωρίς οι κάτοχοί τους να κινδυνεύουν με υπαγωγή στον "Τειρεσία".
Σύμφωνα με τη διάταξη που προωθείται, δεν θα μπαίνουν στον "Τειρεσία" μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2015 οι εκδότες επιταγών, γραμματίων και συναλλαγματικών που δεν πληρώθηκαν κατά το χρονικό διάστημα από 20 Ιουλίου μέχρι και 31 Αυγούστου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη, μετά την τραπεζική αργία περίπου μία στις τρεις επιταγές που κυκλοφορούν στην αγορά δεν έχουν αντίκρισμα, με αποτέλεσμα αν δεν αλλάξει ο νόμος που προβλέπει προθεσμία οκτώ ημερών μετά τις 20 Ιουλίου (λήξη τραπεζικής αργίας) πριν σφραγιστούν, και 30 ημερών πριν από την ενεργοποίηση της μαύρης λίστας του "Τειρεσία", η αγορά να βρεθεί αντιμέτωπη με πολύ σοβαρά προβλήματα.