Η συνέντευξη που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εφημερίδα Handelsblatt ήταν αποκαλυπτική. Για πρώτη φορά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ένας μετριοπαθής, φιλελεύθερος πολιτικός, θιασώτης του ήπιου πολιτικού λόγου, απασφάλισε ξεκάθαρα εναντίον της πολιτικής που ακολουθεί η Ε.Ε. στο μεταναστευτικό.

Τι άλλο έλειπε να πει; Υπογράμμισε ότι η Ευρώπη έχει μετατρέψει τις χώρες πρώτης υποδοχής σε «πάρκινγκ» για μετανάστες και ότι στην πολιτική της χώνει το κεφάλι της στην άμμο, σαν τη στρουθοκάμηλο. Κατηγόρησε, δε, χώρες, όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία, ότι δεν παίρνουν καν 100 ασυνόδευτα ανήλικα, ενώ δεν πέρασε απαρατήρητη και η μομφή προς την Τουρκία ότι δεν εφαρμόζει σωστά την Κοινή Δήλωση με την Ε.Ε., μιας και οι ελληνικές αρχές ειδοποιούν τις τουρκικές για απόπλου πλοιαρίων και αυτές δεν αντιδρούν, αλλά την ίδια ώρα και κανείς δεν βάζει «χέρι» στην Τουρκία από τη μεριά της Ευρώπης.

Οι διατυπώσεις Μητσοτάκη και η πίεση προς την Ευρώπη να πάρει μέτρα για την πιο ισοβαρή κατανομή προσφύγων και μεταναστών είναι τροχιοδεικτικές. Η Ελλάδα, άλλωστε, έχει ένα ισχυρό επιχείρημα, από τη στιγμή που αλλάζει τις διαδικασίες απονομής ασύλου και αυστηροποίησης του θεσμικού της πλαισίου. Ο κ. Μητσοτάκης, δε, θα θέσει τα ζητήματα αυτά και στο συνέδριο του ΕΛΚ στα μέσα της εβδομάδας, όπου, μεταξύ άλλων, θα δει τον εκ των σκληρών της Ευρώπης, Σεμπάστιαν Κουρτς.

Αν, δε, διαβάσει κανείς τις διατυπώσεις Μητσοτάκη στη γερμανική εφημερίδα, σε κόντρα και με το πολιτικό του προφίλ ως τώρα, καταλαβαίνει κανείς τι συζήτησε ο Έλληνας πρωθυπουργός με την Καγκελάριο Μέρκελ στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας. Τώρα, η μπάλα είναι (και) στο γήπεδο των Ευρωπαίων.

Ο εξ απορρήτων

Facebook Comments