Η έναρξη του 13ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας έγινε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο βήμα, ο οποίος μέσω της ομιλίας του θέτει το ιδεολογικό πλαίσιο της ΝΔ και της κυβερνητικής πολιτικής με εκτενείς αναφορές στη σύζευξη πολιτικού φιλελευθερισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης.

«Η “Ανάπτυξη Για Όλους” θα ήταν ένα ακόμη σύνθημα, αν δεν είχε το βάθος της ιδεολογίας μας: Δηλαδή την παραγωγή νέου πλούτου που θα μοιράζεται δίκαια», επεσήμανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ενώ αρκετές είναι οι αναφορές του κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τόσο στον Κωνσταντίνο Καραμανλή όσο και στον Ελευθέριο Βενιζέλο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκη εσκεμμένα έκανε πληθώρα αναφορών και στο κυβερνητικό έργο καθώς στόχος του είναι να εντάξει την κομματική βάση υποστηρικτικά στην κυβέρνηση.

Αναφερόμενος στο περσινό συνέδριο υπενθύμισε ότι είχε πει στην εναρκτήρια ομιλία του ότι θα είναι το τελευταίο πριν την μεγάλη πολιτική αλλαγή. «Μια αλλαγή που τόσο ποθούσε η Ελλάδα και για την οποία τόσο σκληρά εργαστήκαμε. Ύστερα από έναν χρόνο, αυτός ο αγώνας μας δικαιώθηκε: Η Ν.Δ. είναι, πλέον, αυτοδύναμη στην κυβέρνηση. Και η Ελλάδα άφησε πίσω την κρίση, το ψέμα και την μιζέρια», είπε και συμπλήρωσε: «Αυτή η νίκη δεν ήλθε μόνο στην κάλπη. Αλλά κα ιστη σκέψη και στην καρδιά των πολιτών. Από το 2016 διανύσαμε μαζί μία συνεπή και συνεχή πορεία. Μέσα σε ένα τόσο μικρό διάστημα,η Ν.Δ. ανασυγκροτήθηκε: Ο κομματικός της κορμός αποτελείται, πλέον, από νέα στελέχη εκλεγμένα από τη βάση».

Μήνυμα ενότητας προς το κόμμα του αλλά και τη χώρα συνολικά έστειλε ο Πρωθυπουργός: «Οι Έλληνες είμαστε λίγοι για να είμαστε χωρισμένοι. Και μας κράτησαν πολύ πίσω για να μην κινηθούμε γρήγορα προς τα εμπρός. Ξεκινάμε, λοιπόν, με όλους και για όλους!». Ενώ ανέφερε αμέσως πριν ότι η Νέα Δημοκρατία έχει ως βάση της την παράδοσή της.

Όπως σημείωσε ο κ. Μητσοτσάκης, «φάρος μας, λοιπόν, πρέπει να παραμείνει η αλήθεια και η ειλικρίνεια. Δεν θα κρύψουμε από τον λαό τις δυσκολίες που συναντάμε, ούτε και θα αρνηθούμε ολισθήματα.  Κάποια από τα τελευταία, μάλιστα, εγώ πρώτος θα αναγνωρίσω και θα σπεύσω να θεραπεύω».

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη «Συμφωνία Αλήθειας», με την οποία ξεκίνησε ως προωθυπουργός, και να δηλώσει ότι τώρα μετατρέπεται σε «Συμφωνία Δημιουργίας» που «καθημερινά θα δικαιώνεται από μία και μόνο λέξη: Αποτέλεσμα! Όχι, όμως, αποτέλεσμα για το αποτέλεσμα. Αλλά αποτέλεσμα για μια καλύτερη ζωή». Σημείωσε ότι το μήνυμά του είναι «νέοι ορίζοντες για μία νέα Ελλάδα! Νέες απαντήσεις από νέα μυαλά!».

Εκτενής ήταν η μνεία του στο κυβερνητικό έργο. Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό η αντίληψη που διαπνέει το κυβερνητικό έργο είναι ότι «δεν ακολουθούμε ένα πρόγραμμα επειδή, απλώς, είναι τεχνοκρατικά άρτιο. Αλλά γιατί υπηρετεί την Ελλάδα και τον Έλληνα. Οι αριθμοί έχουν σημασία μόνο αν σημαίνουν ανθρώπινη ευημερία. Και οι στόχοι δεν έχουν αξία αν δεν επιτυγχάνονται στο όνομα του κάθε πολίτη».

Απάντησε με έμμεσο τρόπο και στο ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι ο ιδεολογικός πυρήνας του κυβερνητικού έργου είναι η ατομική ελευθερία και η κοινωνική φροντίδα ενώ έθεσε ως διαρκές στοίχημα μια φιλελεύθερη δημοκρατία. Σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε στις δύο μεγάλες μεταρρυθμίσεις του 20ου αιώνα, στις αρχές του Συντάγματος του 1911 και του 1975, γιατί, όπως επεσήμανε, αν και σε διαφορετικόπολιτικό και κοινωνικό τοπίο, αμφότερες είχαν δύο κομβικούς στόχους.

Η συγκεκριμένη ομιλία του προέδρου της ΝΔ, όπως επισημάναμε και στην αρχή, έχει ως στόχο να αποτελέσει την ιδεολογική βάση του κόμματος, εξού και υπογράμμισε ότι «το θεμελιώδες δίπολο – ισχυρό κράτος και ισχυρός πολίτης– υπήρξε το ανθεκτικό θεμέλιο της δημοκρατίας μας. Προϋπόθεση, ωστόσο, για να καρποφορήσει η ατομική ελευθερία και να φέρει συλλογική ευημερία αποτελεί η κοινή εκκίνηση. Και αυτή υπηρετείται μόνο με το δικαίωμα στις ίσες ευκαιρίες. Που δεν έρχονται με την εξίσωση προς τα κάτω. Ενώ εμείς πρεσβεύουμε το αντίθετο: Ίσο δικαίωμα στην πρόοδο σημαίνει ίσες ευκαιρίες για όλους. Συστατικό του Φιλελευθερισμού, όμως, είναι και η κοινωνική αλληλεγγύη. Καμιά φιλελεύθερη και προοδευτική πολιτεία δεν ανέχεται πολίτες να ωθούνται στο περιθώριο».

Και συνέχισε λέγοντας ότι το προεκλογικό του σύνθημα «“ανάπτυξη για όλους” θα ήταν ένα ακόμη σύνθημα, αν δεν είχε το βάθος της ιδεολογίας μας: Δηλαδή την παραγωγή νέου πλούτου που θα μοιράζεται δίκαια».

Συνέχισε να μιλά για το κυβερνητικό έργο λέγοντας ότι μετά τις εκλογές το σχέδιο του είναι «νέα χώρα. Νέο κράτος, δηλαδή, στο εσωτερικό, με αναβαθμισμένο ρόλο και αποτελεσματικότερους μηχανισμούς. Και νέα χώρα, με ειδικό βάρος, πλέον, στο εξωτερικό». Ο κ. Μητσοτάκη σχολίασε ότι διαπίστωσε στο εξωτερικό ότι πλέον η Ελλάδα λογίζεται «όχι μόνο σαν ένας αξιόπιστος συνομιλητής, πολύτιμος εταίρος και αναγκαίος σύμμαχος. Αλλά, πάνω από όλα, ως ισότιμος συνεργάτης».

Ο Πρωθυπουργός δεν μπορούσε να μην αναφερθεί στα εθνικά ζητήματα, το μεταναστευτικό-προσφυγικό και την προώθηση διεθνών ενεργειακών σχημάτων. «Στα μέτωπα αυτά, πυξίδες μας παραμένουν το Διεθνές Δίκαιο και οι σχέσεις καλής γειτονίας. Με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και υπεύθυνο πατριωτισμό», δήλωσε για να προσθέσει αμέσως μετά ότι «όσοι βιάζονται να αμφισβητούν, με τρόπο θεσμικά σαθρό, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα να γνωρίζουν ότι θα βρουν απέναντί τους όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και τους Ευρωπαίους συμμάχους μας».

Αποτελεί πλέον κοινή παραδοχή ότι το μεταναστευτικό-προσφυγικό και η διαχείριση του αποτελούν «αγκάθι» για την κυβέρνηση όσο καλή και αν δείχνει η συνολική της εικόνα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «η πολιτική της χώρας έχει αλλάξει: Τα σύνορά μας πλέον φυλάσσονται και οι αρμόδιες υπηρεσίες ενισχύονται σε προσωπικό και μέσα. Ισχύει νέο καθεστώς για το Άσυλο. Και τα νησιά ανακουφίζονται με βάση ένα οργανωμένο σχέδιο διασποράς προσφύγων στην ενδοχώρα. Κλείνουμε τη Μόρια και κατασκευάζουμε νέα κλειστά κέντρα». Και πάλι ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι το μεταναστευτικό-προσφυγικό ήρθε για να μείνει και σημείωσε την ανάγκη που υπάρχει «να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, μοιραζόμενοι αναλογικά ένα βάρος που σηκώνει η χώρα».

Προσέθεσε ότι το Συνέδριο θα συζητήσει για την σύγχρονη επιδημία του λαϊκισμού.

Στην ατζέντα του Συνεδρίου ανέφερε επίσης:

Την κλιματική κρίση και τις συνέπειες της παντού. Από τη μετανάστευση και την αγροτική οικονομία μέχρι την πολιτική προστασία και τη διαχείριση των απορριμμάτων και των νερών μας.

Την ψηφιακή εποχή και τις αλλαγές που φέρνει στις σχέσεις κράτους-πολίτη, στην αγορά εργασίας, στην επικοινωνία.

Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ένα πεδίο υπό διαρκή διαμόρφωση. Που απαιτεί  νέες απαντήσεις σε κάθε νέα συγκυρία.

Facebook Comments