Αν και οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν απομακρυνθεί από τα ιστορικά χαμηλά που σημείωσαν πρόσφατα (κάτι που οφείλεται και στο κλείσιμο θέσεων των hedge funds εν όψει του τέλους του έτους), η Ελλάδα κατάφερε  για μία ακόμη φορά να επιβεβαιώσει την παρουσία της στο κλαμπ των χωρών με αρνητικά επιτόκια, το οποίο βέβαια έχει συρρικνωθεί από την κορυφή του Αυγούστου και τα 17 τρισεκατομμύρια δολάρια σε αξία, στα 12 τρισ. δολάρια περίπου, σήμερα.

Έτσι, το επιτόκιο στην σημερινή δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων σημείωσε πτώση σε αρνητικά επίπεδα για πρώτη φορά στην ιστορία και στο -0,02%, με την έκδοση να καλύπτεται κατά 2,11 φορές, ακολουθώντας τα βήματα των εντόκων τριών μηνών, τα οποία δύο μάλιστα φορές το τελευταίο δίμηνο – στις 6 Νοεμβρίου και στις 9 Οκτωβρίου – είδαν το επιτόκιό τους να βυθίζεται στα αρνητικά κατά τις δημοπρασίες του ΟΔΔΗΧ ( στο -0,08% στην πιο πρόσφατη).

Υπενθυμίζεται πως στην αμέσως προηγούμενη αντίστοιχη έκδοση εξάμηνων εντόκων, στις 30 Οκτωβρίου, το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 0,00% ακριβώς, με τις προσφορές να είναι σχεδόν τριπλάσιες (2,88 φορές κάλυψη) του ποσού που ήθελε να αντλήσει ο ΟΔΔΗΧ.

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν πως το ενδιαφέρον των επενδυτών για τα ελληνικά έντοκα παραμένει ισχυρό και ο ΟΔΔΗΧ αν και έχει στόχο να περιορίσει την έκθεσή του σε αυτά με στόχο να θωρακίσει τους ελληνικούς τίτλους έναντι μιας επιδείνωση του διεθνούς κλίματος, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν αναμένεται να … γυρίσει την πλάτη σε αυτή την ζήτηση.

Αν και το 2020 η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη ούτε ένα σεντ δανεισμού από τις αγορές, όπως έχουμε επισημάνει στο Capital.gr, ο ΟΔΔΗΧ ωστόσο έχει στόχο να επεκτείνει την επενδυτική βάση της χώρας και να διατηρήσει την παρουσία της Ελλάδας στις αγορές στο πλαίσιο του προφίλ ενός “κανονικού εκδότη”, προχωρώντας σε εκδόσεις εμπορεύσιμου χρέους για να αυξηθούν οι όγκοι στη δευτερογενή αγορά. Έτσι θέλει να δημιουργήσει “χώρο” για εκδόσεις οι οποίες μπορεί να κινηθούν από τα 7 έως και 9 δισ. ευρώ, ανάλογα και με τις συνθήκες στην αγορά.

Ένα τρόπος δημιουργίας αυτού του χώρου για εκδόσεις είναι η συνέχιση της μείωσης των εντόκων γραμματίων (και αντικατάστασής τους με ομόλογα) η οποία και ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο, με στόχο από τα 12,720 δισ. ευρώ που θα διαμορφωθούν στα τέλη του 2019, να βρεθούν στα 8,22 δισ. ευρώ το 2020.

Φυσικά, όπως αναφέραμε, ο ΟΔΔΗΧ θα συνεχίσει την έκδοση εντόκων η οποία θα είναι ανάλογη σε διάρκειες όπως η φετινή (12 δημοπρασίες) καθώς υπάρχει πολλή ζήτηση για αυτούς τους τίτλους με αποτέλεσμα οι ξένοι να “στριμώχνονται” σε αυτές τις δημοπρασίες και ο Οργανισμός δεν θέλει να χαθεί αυτή η ζήτηση. Ωστόσο ο όγκος, δηλαδή τα ποσά που θα αντλούνται, θα είναι μικρότερος. Αυτή η κίνηση θα δημιουργήσει χώρο περίπου 4,5 δισ. ευρώ, που θα μπορούσε να καλυφθεί με εκδόσεις ομολόγων.

Ο νέος δανεισμός της Ελλάδας με αρνητικά επιτόκια αποτελεί ένα ακόμη ορόσημο για την χώρα, ειδικά την στιγμή που γίνεται σε ένα δύσκολο περιβάλλον για τις αγορές, στέλνοντας άλλο ένα σήμα βελτίωσης της εμπιστοσύνης των επενδυτών απέναντι στα ελληνικά assets.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments