ΝΑΤΟ: Κατέληξαν σε κοινή ανακοίνωση οι αρχηγοί των κρατών-μελών - Δεν άσκησε βέτο η Τουρκία

MarketNews

ΝΑΤΟ: Κατέληξαν σε κοινή ανακοίνωση οι αρχηγοί των κρατών-μελών - Δεν άσκησε βέτο η Τουρκία, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Κοινό ανακοινωθέν εξέδωσαν οι αρχηγοί των κρατών μελών του ΝΑΤΟ, παρά τις μεταξύ τους διαφωνίες.

Η λιθουανική προεδρία ανακοίνωσε ότι η Τουρκία συμφώνησε να εγκρίνει τα αμυντικά σχέδια του ΝΑΤΟ για τις βαλτικές χώρες και την Πολωνία.

Πάντως πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, η Άγκυρα είχε αρνηθεί να υποστηρίξει το αμυντικό σχέδιο του ΝΑΤΟ μέχρις ότου λάβει περισσότερη υποστήριξη για τη μάχη του με το YPG, συμπεριλαμβανομένων και άλλων μελών της συμμαχίας που την αναγνωρίζουν ως τρομοκρατική ομάδα.

Εξάλλου, το κείμενο, που δημοσιοποιήθηκε έπειτα από μια σύνοδο των ηγετών στο Ουάτφορντ, στα περίχωρα του Λονδίνου, αναφέρεται στην «απειλή» που συνιστούν «οι επιθετικές ενέργειες» της Ρωσίας ενώ παρέχεται η διαβεβαίωση πως η συμμαχία είναι καθαρά «αμυντική», που «δεν αποτελεί απειλή για καμία χώρα».

Στη δήλωση οι 29 ηγέτες επαναβεβαίωσαν τον «διαρκή διατλαντικό δεσμό» μεταξύ Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής και τη συμφωνία αμοιβαίας άμυνας μεταξύ τους, όπου μια επίθεση εναντίον ενός θεωρείται επίθεση εναντίον όλων.

Κάλεσαν επίσης τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ να ξεκινήσει μια διαδικασία προβληματισμού σχετικά με το μέλλον της Συμμαχίας.

Από την πλευρά του ο ΓΓ του ΝΑΤΟ αναφερόμενος στους S-400 της Τουρκία δήλωσε ότι το συγκεκριμένο πυραυλικό σύστημα δεν μπορεί ποτέ να ενσωματωθεί στο αμυντικό σύστημα της Συμμαχίας, όπως μεταδίδει το Reuters.