Ο χειμώνας έφθασε και μαζί με αυτόν ήρθε και το θαυματουργό δώρο της φύσης, το πορτοκάλι. Το πορτοκάλι μας προστατεύει από τα μικρόβια που ευδοκιμούν αυτή την εποχή χαρίζοντας μας ευεξία και ενέργεια στην καθημερινότητά μας.

Ένα ποτήρι χυμός πορτοκάλι το πρωί αυξάνει την πνευματική εγρήγορση και την ικανότητα συγκέντρωσης, βελτιώνοντας την αποδοτικότητα μας. Τα πορτοκάλια είναι διάσημα παγκοσμίως για την υψηλή συγκέντρωση τους σε βιταμίνης C. Ένα ποτήρι χυμού πορτοκαλιού έχει περισσότερα οφέλη από την βιταμίνη C σε δισκία.

Παρόλο που ένα ποτήρι χυμού πορτοκαλιού μπορεί να μας δώσει την απαραίτητη ποσότητα βιταμίνης C, αυτή δεν είναι η μόνη προσφορά για τον οργανισμό μας μιας και τα πορτοκάλια περιέχουν δεκάδες άλλες πολύτιμες ουσίες.

Ένα πορτοκάλι έχει πάνω από 170 διαφορετικά φυτοθρεπτικά συστατικά. Τα πορτοκάλια είναι μια καλή πηγή αμινοξέων, βήτα-καροτένιου, πηκτίνης, καλίου, σιδήρου, φωσφόρου και νατρίου. Έτσι, τα περισσότερα από 60 φλαβονοειδή που περιέχονται στα πορτοκάλια σε συνδυασμό με τα υψηλά ποσοστά αντιοξειδωτικών (βιταμίνης C) καθιστούν το πορτοκάλι ως ένα από τα καλύτερα φρούτα για την προστασία και την περιφρούρηση του οργανισμού μας.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση πορτοκαλιών είτε στυμμένο είτε ολόκληρο προστατεύει τον οργανισμό μας προλαμβάνοντας τον καρκίνο, μειώνοντας τη χοληστερίνη και την υψηλή πίεση του αίματος, εμποδίζοντας τη δημιουργία πετρών στα νεφρά και τη δημιουργία έλκους.

Το πορτοκάλι, φρούτο πλούσιο σε κάλιο και φτωχό σε νάτριο, αποτελεί μια από τις καλύτερες τροφές σε περιπτώσεις υπέρτασης, βοηθώντας ταυτόχρονα στη διατήρηση της σιλουέτας με μόνο 90 θερμίδες στο κάθε ποτήρι (250ml).

Θα πρέπει, όμως, να είμαστε προσεκτικοί στην κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού γιατί τα οφέλη του δεν είναι απεριόριστα. Το πορτοκάλι περιέχει αρκετά υψηλά ποσοστά όξινων ενώσεων, όπως είναι το ασκορβικό και το οξικό οξύ, τα οποία ανεβάζουν την οξύτητα του στομάχου, ενώ η αυξημένη ποσότητα ασβεστίου που περιέχει μπορεί να επιβαρύνει τα νεφρά.

Η θρεπτική ανάλυση ανά 100 γραμμάρια πορτοκαλιού έχει ως εξής

Θερμίδες 49 kcal

Νάτριο 86 mg

Λιπαρά 0,2 γρ.

Πρωτεΐνες 1 γρ.

Υδατάνθρακες 12,2 γρ.

Ασβέστιο 41 mg

Σίδηρος 0,4 mg

Φώσφορο 20 mg

Νερό 200 γρ. Κάλιο 1 mg

Το πορτοκάλι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, φυλλικό οξύ, κάλιο, σελήνιο και φυτικές ίνες, β – καροτίνη, πηκτίνη, κάλιο, ασβέστο, σίδηρο, ιώδιο, φώσφορο, μαγγάνιο, νάτριο, χλώριο και ψευδάργυρο.

Facebook Comments