Μπορεί η Fitch να αναθεώρησε σε αρνητικό το outlook για τις τράπεζες της δυτικής Ευρώπης, διατήρησε το θετικό outlook για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα, καθώς “αντανακλά την προσδοκία μας ότι το πιστωτικό προφίλ των τραπεζών, αν και παραμένει πολύ αδύναμο, θα βελτιωθεί περαιτέρω το 2020 καθώς θα συνεχίζεται η μείωση των κόκκινων δανείων”, αναφέρει.

Σχετικά με το outlook των ευρωπαϊκών τραπεζών για το 2020, ο οίκος σημείωσε ότι είναι αρνητικό καθώς η παραγωγή εσόδων αναμένεται να δεχτεί πιέσεις από την αδύναμη εικόνα του ΑΕΠ και τα χαμηλά επιτόκια.  

Ειδικότερα, όπως σημειώνει ο οίκος, οι θετικές προοπτικές για τις ελληνικές τράπεζες αντανακλούν την προσδοκία της ότι τα πιστωτικά προφίλ των τραπεζών, αν και εξακολουθούν να είναι πολύ αδύναμα, θα βελτιωθούν περαιτέρω το 2020, καθώς η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) συνεχίζεται.

Σε ό,τι αφορά το σύνολο των ευρωπαϊκών τραπεζών, η Fitch σημειώνει ότι οι προοπτικές τους για το 2020 είναι αρνητικές, καθώς η αδύναμες προοπτικές για τον ρυθμό αύξηση του ΑΕΠ και η διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων ενδέχεται να ασκήσει πιέσεις στα έσοδά τους.

Ο οίκος αναμένει ότι οι πιστωτικές ζημίες θα αυξηθούν από τα κυκλικά χαμηλά επίπεδα και οι τράπεζες που είναι ασθενέστερες και έχουν μεγαλύτερη εξάρτηση από τα καθαρά έσοδα από τόκους θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν σημαντικές πιέσεις στην κερδοφορία τους.

Ωστόσο, η Fitch σημειώνει ότι δεν αναμένει απότομη αύξηση των NPLs, καθώς η ανεργία παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και τα συνεχιζόμενα χαμηλά επιτόκια θα βοηθήσουν τους δανειολήπτες να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους. Εκτιμά επίσης ότι οι τράπεζες της Νότιας Ευρώπης θα συνεχίσουν να μειώνουν το ύψος των παλαιών NPLs μέσω εκχωρήσεων, καθώς τα χαμηλά επιτόκια θα διατηρήσουν τη ζήτηση από επενδυτές.

Facebook Comments