Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον εντυπωσιακό προβάδισμα, το μεγαλύτερο για το Συντηρητικό Κόμμα από τις εκλογές του 2017. Αλλά αυτό, εκτιμά ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κύρτσος, οφείλεται στο γεγονός ότι ο εκκεντρικός Νάιζελ Φαράζ προτίμησε- ή ενδεχομένως αναγκάστηκε- να αναλάβει δεύτερο ρόλο στην υπόθεση Brexit. «Oι χρηματοδότες του ‘Κόμματος του Brexit και του φοβερού Φάρατζ που μας βασανίζει εδώ πέρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, φαίνεται του είπαν ότι ‘κοίταξε να προσαρμοστείς, κόβουμε την επένδυση σε σένα’. Και απότι φαίνεται προσαρμόστηκε, δηλαδή παραδόθηκε στον Τζόνσον», λέει ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle. «Το άλλο βασικό ατού του Τζόνσον είναι ο Κόρμπιν, που πείθει τους μισούς από εκείνους που ψήφισαν Εργατικό Κόμμα στις τελευταίες εκλογές. Πάει σε μία μαρξιστική παρέμβαση στην οικονομία, θεωρείται ξεπερασμένος. Αλλά στην πολιτική ποτέ μη λες ποτέ. Δεν αποκλείεται να δούμε τον ξεπερασμένο όχι να κερδίζει τις εκλογές αλλά να μειώνει το χάσμα με τους Συντηρητικούς στη βάση πολύ φιλόδοξων κοινωνικών προτάσεων».

Στις εκλογές του 2017 οι Συντηρητικοί είχαν τελικά μικρότερο προβάδισμα από εκείνο που τους έδιναν την εποχή εκείνη οι δημοσκοπήσεις. Γι αυτό ο Μάρτιν Σίρντεβαν, επικεφαλής της ευρω-ομάδας της Αριστεράς στο Στρασβούργο, πιστεύει ότι για το Εργατικό Κόμμα και τον Τζέρεμι Κόρμπιν οι εκλογές δεν είναι χαμένη υπόθεση. Μιλώντας στην Deutsche Welle, ο Γερμανός ευρωβουλευτής κάνει λόγο για τρία πιθανά σενάρια: «Το ένα είναι μία πλειοψηφία για τον Μπόρις Τζόνσον και την πολιτική του Brexit. Το άλλο είναι μία παγίωση του στάτους κβο, δηλαδή ένα Κοινοβούλιο χωρίς καθαρούς συσχετισμούς δυνάμεων. Ένα τρίτο σενάριο είναι μία πλειοψηφία των Εργατικών με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους. Σε αυτήν την περίπτωση θα είχαμε ουσιαστική στροφή στην πολιτική για το Brexit».

«Μετανάστες» ή «Ευρωπαίοι πολίτες»;

Στη δίνη του προεκλογικού αγώνα και η ελεύθερη κυκλοφορία των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν και εργάζονται στη Βρετανία. Ο Μπόρις Τζόνσον ξεκαθαρίζει ότι στο μέλλον «οι μετανάστες από την Ευρώπη θα έχουν ίση μεταχείριση με τους μετανάστες από τρίτες χώρες». Μόνο και μόνο η χρήση του όρου «μετανάστης» ξενίζει, όταν μάλιστα οι ίδιοι οι Βρετανοί που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό δεν αυτοαποκαλούνται ποτέ «μετανάστες», αλλά «expats». Ο Μάρτιν Σίρντεβαν κάνει λόγο για μία αμφιλεγόμενη ρητορική του Μπόρις Τζόνσον, η οποία πάντως δεν οφείλεται σε ολίσθημα, αλλά σε στρατηγική επιλογή. «Από τη στιγμή που επιδιώκει την πλειοψηφία ο στόχος του δεν είναι μόνο να υλοποιήσει το Brexit- αυτό είναι σαφές, το έχει ήδη εξαγγείλει- αλλά και στις μελλοντικές σχέσεις του με την ΕΕ να εξασθενήσει όλες τις προδιαγραφές που ισχύουν σήμερα», λέει ο Γερμανός ευρωβουλευτής. «Προδιαγραφές που αφορούν τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία, το περιβάλλον, την προστασία του καταναλωτή. Κατ αυτόν τον τρόπο θέλει να εξασφαλίσει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τη Βρετανία. Αυτή είναι η στρατηγική του».

Επικριτικό το σχόλιο για τη ρητορική Τζόνσον και από τον Έλληνα ευρωβουλευτή Γιώργο Κύρτσο: «Μετράνε στους μετανάστες τους φοιτητές. Μπορεί να είσαι μεσαία τάξη Κινέζος ή ευρωπαϊκή μεσαία τάξη, να έχεις στείλει το παιδί σου να σπουδάσει στα βρετανικά πανεπιστήμια και να χρηματοδοτείς τη βρετανική οικονομία και σε κατατάσσουν στους μετανάστες. Δηλαδή σου κάνουν και χάρη που πας και δίνεις τα λεφτά σου στο βρετανικό ακαδημαϊκό σύστημα. Μετά, είδα ότι τα τελευταία χρόνια, με το Brexit, μειώθηκε η ροή εργαζομένων από άλλες ευρωπαϊκές χώρες προς το Ηνωμένο Βασίλειο, όμως οι μετανάστες από τρίτες χώρες έχουν τον ίδιο ή και αυξημένο αριθμό. Επομένως οι Βρετανοί φίλοι μας έχουν αυτή τη φαντασίωση της βρετανικής Κοινοπολιτείας, ότι με αυτούς που έρχονται από την πρώην αυτοκρατορία δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά με αυτούς που έρχονται από την ΕΕ- στην οποία ακόμη είναι μέλος- υπάρχει πρόβλημα…»

Μείον ένας Επίτροπος για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η νέα Κομισιόν της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν μπορούσε να περιμένει την τελική έκβαση των εκλογών και του Brexit. Την 1η Δεκεμβρίου άρχισε τη θητεία της με 27 Επιτρόπους για τα 28 κράτη-μέλη, καθώς η Βρετανία αρνήθηκε να προτείνει δικό της Επίτροπο. Μπορεί αυτό να έχει συνέπειες για τις νομικές πράξεις της νέας Κομισιόν; Απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα δημοσιογράφων στο Στρασβούργο, ο Μάρτιν Βέμπερ, επικεφαλής της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, φαίνεται καθησυχαστικός, επικαλούμενος σχετική γνωμοδότηση από τη νομική υπηρεσία της Κομισιόν. «Η πλειοψηφία για το επόμενο Κοινοβούλιο είναι στα χέρια των Βρετανών πολιτών» λέει ο Γερμανός πολιτικός. «Εμείς απλώς περιμένουμε την έκβαση των εκλογών, την οποία θα σεβαστούμε. Από την άλλη πλευρά οι Βρετανοί δεν μπορούν να απαιτούν να περιμένουμε μέχρι να διαμορφώσουν οριστική άποψη, ήδη χάσαμε πολύ χρόνο στη διαπραγμάτευση των τελευταίων ετών. Νομίζω λοιπόν ότι πατάμε σε στέρεο νομικό έδαφος και μπορούμε να προχωρήσουμε».

Facebook Comments