Έντονες ρευστοποιήσεις εκδηλώνονται από την έναρξη της συνεδρίασης στις ευρωπαϊκές αγορές, με το αρνητικό κλίμα που ξεκίνησε από χτες το βράδυ στη Wall Street να συνεχίζεται και σήμερα σε Ασία και Ευρώπη.

Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,66% στις 6.598,11 μονάδες, ο γερμανικός DAX χάνει 0,73% στις 9.385,41 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει πτώση 0,72% στις 4.381,44 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 καταγράφει απώλειες 0,7% στις 330,92 μονάδες. Ο δείκτης έχει διπλασιαστεί από τα χαμηλά του Μαρτίου του 2009, με την αποτίμηση να διαμορφώνεται στις 14,5 φορές των εκτιμώμενων κερδών, από το 12,3 που είναι ο μέσος όρος των τελευταίων πέντε ετών.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, στις αγορές παγκοσμίως έχει αρχίσει να επικρατεί ανησυχία για το ύψος των αποτιμήσεων, με τις εκτιμήσεις για μη ρεαλιστικά επίπεδα να παίρνουν τη θέση του μέχρι πρότινος ενθουσιασμού. Ίσως οι αγορές εισέρχονται σε φάση διόρθωσης, η οποία ξεκίνησε από τον αμερικανικό τεχνολογικό κλάδο, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Στο ταμπλό, η Thales υποχωρεί κατά 3%, μετά την υποβάθμιση της σύστασης της από την JP Morgan, σε neutral από overweight προηγουμένως. Σύμφωνα με την JP Morgan, η γαλλική εταιρεία κατασκευής ηλεκτρονικών αμυντικών συστημάτων εκτιμάται ότι θα ανακοινώσει χαμηλότερες πωλήσεις τη διετία 2017-18, από εκείνα που περιλαμβάνονται στο business plan της.

Απώλειες 1,1% και για την Bauer, καθώς ανακοίνωσε ζημίες 19,4 εκατ. ευρώ το έτος χρήσης 2013, σε αντίθεση με τα κέρδη των 25,8 εκατ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι διαπραγματεύεται κοινοπρακτικό δάνειο με ομάδα τραπεζών.

Στο μεταξύ, ανεστάλη η διαπραγμάτευση της Mediaset Espana, καθώς η Credit Suisse ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να πουλήσει το 3,7% της εταιρείας για λογαριασμό της Promotora de Informaciones, η οποία τώρα κατέχει το 17,34% της ισπανικής εταιρείας ΜΜΕ.

Στον αντίποδα, η Salzgitter ενισχύεται κατά 2,7%, καθώς η Citigroup αναβάθμισε σε buy, από neutral προηγουμένως, της σύσταση της γερμανικής χαλυβουργίας, εξαιτίας της ανάκαμψης της ζήτησης που αναμένεται από την ευρωπαϊκή αγορά.

Facebook Comments