Η «αρμόδια κοινοτική πηγή» αυτή τη φορά ήταν αρκετά σαφής. Σύμφωνα με διαρροές και με βάση την αξιολόγηση που έκαναν οι κοινοτικές υπηρεσίες «“Το μνημόνιο συναντίληψης (…) παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών, δεν συνάδει με το Δίκαιο της Θάλασσας, και δεν μπορεί επομένως να να έχει νομικές συνέπειες ως προς τρίτες χώρες». 

Πρακτικά και με βάση την εξέταση που έκαναν τις προηγούμενες μέρες οι νομικές υπηρεσίες των Βρυξελλών, διαπιστώθηκε ότι η κίνηση της Τουρκίας δεν δημιουργεί απλώς αρνητικά δεδομένα για δύο κράτη-μέλη, αλλά είναι και προδήλως έκνομη, με βάση, τουλάχιστον, τα όσα ορίζει το διεθνές δίκαιο. 

Με δεδομένο ότι αυτή η διατύπωση συμπεριλαμβάνεται σε γνωμάτευση που περιέχεται στο προσχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα διεξαχθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, είναι σαφές ότι η Ε.Ε. παίρνει καθαρή θέση για το ζήτημα. Υπό αυτό το πρίσμα, ανοίγει και ο δρόμος για μια καθαρή καταδίκη στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής. 

Υπάρχει προοπτική για κάποιο «βέτο» από κράτος-μέλος,όπως η Γερμανία; Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εξηγεί σε συνομιλητές του ότι στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών η Γερμανία δεν ήταν και ο πιο…ένθερμος σύμμαχος της Ελλάδας ως προς τη σκληρή στάση απέναντι στην Τουρκία, αλλά, την ίδια ώρα, δεν φαίνεται να μπλοκάρει και καμία απόφαση. Και αυτό έχει τη δική του σημασία, με δεδομένο τη βαρύτητα που αποδίδει η Γερμανία στην Τουρκία λόγω μεταναστευτικού. 

Ο εξ απορρήτων 

Facebook Comments