Το Υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε χθες βράδυ στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με την ονομασία «Ηρακλής».

Πρόκειται για το πρόγραμμα παροχής εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου, έναντι προμήθειας, σε τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) των ελληνικών τραπεζών.

Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών και την Πέμπτη στην Ολομέλεια.

Εγγυήσεις έως 12 δισ. ευρώ

Με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση επιδιώκει να μειώσει τα κόκκινα δάνεια των πιστωτικών ιδρυμάτων κατά περίπου 30 δισ. ευρώ.

Με το συγκεκριμένο «όχημα» η κυβέρνηση θα παράσχει στις τράπεζες εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου, έως 12 δισ.ευρώ, έναντι προμήθειας, προκειμένου αυτές στη συνέχεια να προχωρήσουν σε τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ.).

Οι τράπεζες θα πρέπει να υποβάλλουν τα αιτήματα του για την παροχή εγγύησης του Ελληνικού Δημόσιου μέσα στους επόμενους 18 μήνες.

Μείωση κόκκινων δανείων κατά 40%
Ο «Ηρακλής» είναι μία συστημική λύση που θα συμβάλει, μέσω της χορήγησης κρατικών εγγυήσεων, στη μείωση των κόκκινων δανείων κατά περίπου 40%, επισημαίνει στην σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

«Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για τη χορήγηση ρευστότητας στην αγορά και την πραγματική οικονομία, ώστε η Ελλάδα να πετύχει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης» προσθέτει.

Σημειώνει δε ότι «το σχέδιο βασίζεται στους επενδυτές και δεν επιβαρύνει τον φορολογούμενο».

Facebook Comments