Για κλιμάκωση της σεισμικής δραστηριότητας στον κρατήρα του ηφαιστείου στο νησί Γουάιτ, λίγες δεκάδες χιλιόμετρα από τις ακτές του Βόρειου Νησιού της Νέας Ζηλανδίας, προειδοποίησε η νεοζηλανδική γεωλογική υπηρεσία GeoNet, δύο ημέρες μετά την ηφαιστειακή έκρηξη που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους έξι άνθρωποι και να αγνοούνται άλλοι οκτώ.

Η GeoNet επισήμανε ότι στις 11.00 το πρωί (τοπική ώρα) υπολόγιζε πως οι πιθανότητες νέας ηφαιστειακής έκρηξης ανέρχονται σε 40% ως 60%, αλλά έκτοτε «η ηφαιστειακή σεισμική δραστηριότητα κλιμακώθηκε».

Ο Γκρέιαμ Λέοναρντ, ηφαιστειολόγος της GeoNet, τόνισε ότι αν «χθες υπήρχε μεγάλος κίνδυνος [νέας] ηφαιστειακής έκρηξης», σήμερα ο κίνδυνος αυτός «είναι ακόμη υψηλότερος» και «οι παράμετροι επιδεινώνονται» στον κρατήρα όσο περνούν οι ώρες.

Η νεοζηλανδική αστυνομία ανέφερε νωρίτερα σήμερα ότι το να στείλει σωστικά συνεργεία στο νησί Γουάιτ για να εντοπίσουν και να περισυλλέξουν τα πτώματα των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στην ηφαιστειακή έκρηξη της Δευτέρας θα ήταν πολύ επικίνδυνο.

Facebook Comments