CItigroup: Στα 12 κορυφαία trades για το 2020 τα ελληνικά ομόλογα
Στα 12 κορυφαία trades για το 2020 τοποθετεί η Citigroup τα ελληνικά ομόλογα, δείχνοντας πως πλέον η Ελλάδα έχει μπει έντονα στο ραντάρ των διεθνών επενδυτικών
Στα 12 κορυφαία trades για το 2020 τοποθετεί η Citigroup τα ελληνικά ομόλογα, δείχνοντας πως πλέον η Ελλάδα έχει μπει έντονα στο ραντάρ των διεθνών επενδυτικών
Στα 12 κορυφαία trades για το 2020 τοποθετεί η Citigroup τα ελληνικά ομόλογα, δείχνοντας πως πλέον η Ελλάδα έχει μπει έντονα στο ραντάρ των διεθνών επενδυτικών οίκων οι οποίοι προτείνουν στους πελάτες τους τοποθετήσεις στα ελληνικά assets μετά και την σημαντική βελτίωση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας.
Παρά τις ήδη πολύ εντυπωσιακές επιδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, η αμερικάνικη τράπεζα εκτιμά πως η υπεραποδόσή τους θα συνεχιστεί και το νέο έτος, αποτελώντας και το 2020 τα “αστέρια” των αγορών. Συγκεκριμένα η Citi προτείνει την αγορά ελληνικών 10ετών ομολόγων (λήξης Μαρτίου 2029) έναντι των γερμανικών κρατικών τίτλων, με στόχο το spread των 100-150 μονάδων βάσης.
Όπως επισημαίνει, τα spreads των ελληνικών ομολόγων έναντι των κρατικών ομολόγων του πυρήνα της ευρωζώνης έχουν περιοριστεί σημαντικά από τα έτη της κρίσης του 2010-2012, αλλά και κατά τα τελευταία 4-5 χρόνια. Τώρα, η Ελλάδα διαπραγματεύεται μόλις 182 μονάδες βάσης πάνω από τα γερμανικά ομόλογα.
Ωστόσο, η Citi εκτιμά ότι τα ελληνικά spreads αναμένεται να συρρικνωθούν περαιτέρω σε ένα περιβάλλον όπου το κυνήγι των αποδόσεων συνεχίζεται. Τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας είναι πολύ καλύτερα από πριν, όπως τονίζει, και παρά το γεγονός ότι το δημοσιονομικό και εξωτερικό ισοζύγιο έχουν καταφέρει να σημειώνουν πλεόνασμα από τεράστιο έλλειμμα, η πραγματική οικονομική ανάπτυξη έχει ανακάμψει, έτσι τα επίπεδα του χρέους / του ΑΕΠ (αν και υψηλά) μειώνονται και προβλέπεται να μειωθούν κι άλλο.
Όλα αυτά βοηθήθηκαν από την τεράστια μείωση κατά 25% του σχετικού κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος. Σύμφωνα με τα εναρμονισμένα στοιχεία της Eurostat, το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος στην Ελλάδα είναι τώρα μόλις 3% υψηλότερο από ό, τι στη Γερμανία και 12% κάτω από τα ιταλικά επίπεδα.
Τα ελληνικά ομόλογα αξιολογούνται επί του παρόντος αρκετές βαθμίδες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα από όλους τους οίκους αξιολόγησης, αλλά η S&P δίνει θετικές προοπτικές.
Κατά την άποψη της Citi, οι οίκοι θα προχωρήσουν σε αναβαθμίσεις της Ελλάδας το επόμενο έτος, δεδομένων των ισχυρών θεμελιωδών μεγεθών. Και αν το κάνουν (κατά τρεις ή τέσσερις βαθμίδες), η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί σε όρους ρευστότητας από την ένταξη των ομολόγων στους δείκτες επενδυτικής βαθμίδας καθώς και στο QΕ. Όλα αυτά υποδηλώνουν ότι είναι πολύ πιθανό να σημειώνει απότομη και μεγάλη συρρίκνωση των ελληνικών spreads, καταλήγει η Citi.
Κούρταλη Ελευθερία
Facebook Comments