Η Ιταλία ήταν πάντα επιφυλακτική στο θέμα της Λιβύης. Κι όμως, τις τελευταίες μέρες, οι Ιταλοί αναδεικνύονται σε έναν από τους ισχυρότερους συμμάχους μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο ζήτημα του Συμφώνου Τουρκίας-Λιβύης. 

Για παράδειγμα, ο Νίκος Δένδιας είχε κάνει επαφή με τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι Ντι Μάιο πριν το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Δευτέρας, όμως, η τοποθέτηση του Ντι Μάιο εντός του Συμβουλίου εξέπληξε ακόμα και τον κ. Δένδια, ο οποίος, σημειωτέον, καθόταν δίπλα του. Ο, δε, Τζουζέπε Κόντε με παρέμβασή του στη Βουλή της Ιταλίας την Τεταρτη ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να υπάρξει σαφής καταδίκη των ενεργειών της Τουρκίας σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο. 

Βεβαίως, η Ιταλία δεν ενεργεί ανεξάρτητα και από τα δικά της συμφέροντα. Οι Ιταλοί διαβλέπουν ισχυροποίηση του Στρατηγού Χαφτάρ στο εσωτερικό της Λιβύης, με αποτέλεσμα η συνεργασία μαζί του να είναι κλειδί για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών προς τις ιταλικές ακτές. Εξ ου και εντάσσεται στο μπλοκ των χωρών που αποδομούν το καθεστώς Σαράζ. Μάλιστα, κατά πληροφορίες, Μητσοτάκης και Κόντε είχαν συζητήσει για το θέμα της Λιβύης στην επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Ρώμη, στο τέλος Νοεμβρίου. 

Ο εξ απορρήτων

Facebook Comments