Μια απόφαση που θα λειτουργήσει καταλυτικά στην εξέλιξη των ερευνών (και της ουσίας αλλά και των καταγγελιών περί στησίματος) για την υπόθεση Novartis, αναμένεται να λάβει σήμερα το μεσημέρι η Ολομέλεια των Εφετών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του dikastiko.gr, το όργανο του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου συγκαλείτε από τον προϊστάμενο του Εφετείου, Κων/νο Σταμαδιάνο, μετά το αίτημα του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα που υποβλήθηκε στις 13 Νοεμβρίου, προκειμένου να επιλέξει εφέτες ανακριτές που θα αναλάβουν το σύνολο των ερευνών για την υπόθεση της Novartis (πολιτικούς, γιατρούς, στελέχη της εταιρεία και άλλους) .

Ήδη έχει ποριστεί εισηγητής ο πρόεδρος Εφετών Βασίλης Κωστόπουλος, ο οποίος πιθανότατα θα προτείνει – όπως αναμενόταν- θετικά για τον ορισμό ενός εφέτη ανακριτή και ενός αναπληρωτή του, οι οποίοι μαζί με έναν εισαγγελέα Εφετών θα αναλάβουν να επιταχύνουν και να ολοκληρώσουν εντός εύλογου χρονικού διαστήματος το σύνολο της έρευνας.

Πρακτικά αν η Ολομέλεια των Εφετών κάνει δεκτό το αίτημα για ορισμό ανακριτών από το εφετείο, τότε η Εισαγγελία Διαφθοράς θα μείνει εκτός ερευνών και το σύνολο των δικογραφιών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή διάσπαρτες θα σταλούν στο εφετείο, που θα αναλάβει και τις έρευνες για κάθε πτυχή της υπόθεσης, η οποία έχει προκαλέσει σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση, ενώ η Βουλή διερευνά τυχόν ευθύνες του πρώην υπουργού Δημ. Παπαγγελόπουλου για «σκευωρία σε βάρος πολιτικών του αντιπάλων».

Ήδη ο πρώην υπουργός, με άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» είχε ταχθεί κατά της εξέλιξης αυτής, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «….Ύστερα από όλα αυτά ας δοκιμάσουν λοιπόν άλλη μία φορά να αφαιρέσουν την προκαταρκτική έρευνα για το σκάνδαλο της Novartis από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς η οποία έχει αποκλειστική αρμοδιότητα για τη διερεύνησή του. Η Ολομέλεια του Εφετείου Αθηνών μπορεί να αναθέσει σε εφέτη ανακριτή μόνο υποθέσεις που έχει ασκηθεί ποινική δίωξη και εκκρεμούν στην κυρία ανάκριση.

Η προσπάθεια κάποιων να δελεάσουν την Ολομέλεια του Εφετείου Αθηνών με τη φωτογραφική τροπολογία για αδικαιολόγητη αύξηση του αριθμού των προέδρων Εφετών σε βάρος των δικαστών στους άλλους βαθμούς της Δικαιοσύνης είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Οι Έλληνες δικαστές και αυξημένη νοημοσύνη διαθέτουν και επιπλέον δεν τους αρέσει να τους εκμεταλλεύονται με φθηνά πολιτικά τερτίπια, με φωτογραφικές τροπολογίες και πολιτικά ρουσφέτια».

Όπως σημειώνει το dikastiko.gr, τυχόν αφαίρεση πάντως της δικογραφίας από την κα Τουλουπάκη θα σημάνει πιθανόν και εξελίξεις στην αξιολόγηση της έρευνας για τις καταγγελίες περί «σκευωρίας» στην οποία η εισαγγελέας ελέγχεται ήδη πειθαρχικά και ποινικά για τους χειρισμούς της. Αυτόματα θα πρέπει να παραδώσει επίσης τις δικογραφίες που έχει ακόμα ανοικτές για δύο πολιτικούς, τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, όπως και τις δικογραφίες για στελέχη της Novartis αλλά και για γιατρούς.

Παράλληλα στο εφετείο θα ανατεθεί και η εκκρεμής υπόθεση που αφορά τον Ανδρέα Λοβέρδο, όπως και οι έρευνες και για τον Κωνσταντίνο Φρουζή, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Novartis, που διώκεται ποινικά αλλά και για άλλους για τους οποίους έχει ασκηθεί δίωξη.

Facebook Comments