Κατόπιν αιτήματος της Ελλάδας για καταδίκη της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης, ο ΟΗΕ απάντησε επισημαίνοντας τη σημασία του «συνεχούς διαλόγου Ελλάδας και Τουρκίας» πάνω σε «ευαίσθητα θέματα».

«Η Γραμματεία του ΟΗΕ δεν παίρνει θέση ούτε σχολιάζει θέματα που αφορούν την κυριαρχία, τα δικαιώματα και τις δικαιοδοσίες χωρών στις θαλάσσιες ζώνες τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Φαρχάν Χαγκ στην καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Ωστόσο, σε ορισμένες περιοχές, όπως σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα συμφέροντα τρίτων μερών», απάντησε ερωτηθείς για την απάντηση του ΟΗΕ στο επιστολικό αίτημα της Αθήνας για καταδίκη της Τουρκίας από τον Οργανισμό. «Είμαστε βέβαιοι ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη αναγνωρίζουν την ανάγκη για έναν συνεχή διάλογο για αυτά τα ευαίσθητα θέματα. Σύμφωνα με τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, όλες οι διαφορές πρέπει να επιλύονται ειρηνικά», συμπλήρωσε ο Χαγκ.

Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, τα οποία επικαλούνται διπλωματικές πηγές στη Νέα Υόρκη, δεν έχει προγραμματιστεί προς το παρόν καμία συνάντηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να συζητηθεί η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης.

Facebook Comments