Ασταμάτητη η Άγκυρα, κατέθεσε προς έγκριση στον ΟΗΕ και τις συντεταγμένες της συμφωνίας που υπέγραψε με τη Λιβύη, εντείνοντας περαιτέρω το ήδη τεταμένο κλίμα, την ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται στις Βρυξέλλες για την Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου αναμένεται να θέσει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας.

Πιο συγκεκριμένα, η Τουρκία υπέβαλε αίτηση στον ΟΗΕ για την καταχώρηση του συμφώνου που υπέγραψε με τη Λιβύη, το οποίο καθορίζει τα θαλάσσια σύνορα των χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Η Άγκυρα ζήτησε από τον Οργανισμό να καταχωρήσει το μνημόνιο σήμερα Τετάρτη, όπως δήλωσαν τουρκικές διπλωματικές πηγές, οι οποίες ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Σύμφωνα με το άρθρο 102 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών: «Κάθε συνθήκη και κάθε διεθνής συμφωνία που συνάπτεται από οποιοδήποτε Μέλος των Ηνωμένων Εθνών … καταχωρείται το συντομότερο δυνατόν στη γραμματεία και δημοσιεύεται από αυτήν».

Το σύμφωνο με την αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης (GNA) υπογράφηκε στις 27 Νοεμβρίου και ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο της Τουρκίας στις 5 Δεκεμβρίου, εν μέσω αντιδράσεων από την Ελλάδα και τη διεθνή κοινότητα καθώς παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας και ουσιαστικά, Τουρκία και Λιβύη δεν έχουν καν θαλάσσια σύνορα μεταξύ τους.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι το μνημόνιο που ορίζει τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες των δύο χωρών, απορρίπτει μονομερείς και παράνομες δραστηριότητες άλλων περιφερειακών χωρών και διεθνών εταιρειών και αποσκοπεί στην προστασία των δικαιωμάτων και των δύο χωρών.

Σύμφωνα με την Γεωγραφική Ερευνητική Υπηρεσία των Η.Π.Α., η περιοχή της Μεσογείου εκτιμάται ότι έχει εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Ahaber, χαρακτήρισε νόμιμη τη συμφωνία με τη Λιβύη και πρόσθεσε ότι με τη συγκεκριμένη χώρα μπορούν να κάνουν και σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις: «Κανένας δεν μπορεί να κάνει εργασίες στην υφαλοκρηπίδα μας χωρίς την άδεια μας. Αν μπουν στην υφαλοκρηπίδα μας χωρίς τη δική μας άδεια θα τους εμποδίσουμε».

Ο χάρτης που παρουσιάζει το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή 

Facebook Comments