Oι πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη παραμένουν υποτονικές δήλωσε η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζοντας ωστόσο ότι παρατηρούνται τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης της επιβράδυνσης της ανάπτυξης.

Στην πρώτη συνέντευξη τύπου της, η  Κ. Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι δεδομένου του υποτονικού πληθωριστικού περιβάλλοντος συνεχίζει να είναι απαραίτητη μια εξαιρετικά διευκολυντική νομισματική πολιτική.

Όσον αφορά τις προβλέψεις για την οικονομία, η Κ. Λαγκάρντ ανέφερε ότι η ΕΚΤ προβλέπει τώρα ότι η ανάπτυξη της ευρωζώνης θα διαμορφωθεί στο 1,2% το 2019, οριακά υψηλότερα από το 1,1% που αναμενόταν προηγουμένως. Το 2020 το ΑΕΠ της Ευρωζώνης προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,1% έναντι προηγούμενης εκτίμησης για αύξηση 1,2%, ενώ το 2021 η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί στο 1,4%. Το 2022 η ανάπτυξη θα παραμείνει σταθερή στο 1,4%.

Η νέα πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε ότι παραμένουν τα ρίσκα για την ανάπτυξη, αν και είναι λιγότερο έντονα με προηγουμένως.

Ο πληθωρισμός προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 1,2% το 2019, ενώ το 2020 θα υποχωρήσει στο 1,1% προτού αυξηθεί στο 1,4% το 2021 και το 1,6% το 2022.

Εντυπωσιασμένη από την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα τόσο στη δημοσιονομική της θέση, όσο και στο μέτωπο της ανάπτυξης, εμφανίστηκε η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ. Πρέπει να παίξουμε με τους κανόνες, το σχόλιο για ένταξη της Ελλάδας στο QE.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι γνωρίζει τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα επισταμένως από την προηγούμενη της θητεία στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Εξέφρασε την ικανοποίηση της για την ανάκαμψη που εμφανίζει η ελληνική οικονομία, συμπληρώνοντας ότι είναι αρκετά εντυπωσιακά τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί, τόσο στο πρωτογενές πλεόνασμα όσο και στους ρυθμούς ανάπτυξης.

Ωστόσο, για την συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, επανέλαβε την πάγια θέση της ΕΚΤ, σημειώνοντας ότι υπάρχουν κανόνες οι οποίοι συνδέονται με την επιλεξιμότητα των τίτλων και οι οποίοι θα πρέπει να τηρηθούν. «Όταν τα ελληνικά ομόλογα καταστούν επιλέξιμα, τότε θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων της ΕΚΤ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Facebook Comments