Δεν ξέρω τι από τα προηγούμενα φαίνεται ή είναι τόσο, μα τόσο δύσκολο, πιθανόν ο συνδυασμός τους να είναι αυτός που αυξάνει τον βαθμό δυσκολίας, αλλά σε όλες τις επιχειρήσεις δυνάμεων ασφαλείας παγκοσμίως αυτή είναι η διαδικασία.

Έγραψα λοιπόν στο twitter την μέρα του κακού χαμού με την επιχείρηση εκκένωσης ενός σπιτιού που τελούσε υπό «κατάληψη» στο Κουκάκι, το εξής «Υπουργέ μου να μη σας το χαλάσω αλλά αν κάθε τέτοιου τύπου αστυνομική επιχείρηση καταλήγει σε δημόσιο debate για το ποιος έδειρε ποιόν, κάτι δεν κάνουν σωστά οι υφιστάμενοι σας.

Τέτοιο…. σουξέ σε likes αλλά και σε αρνητικά σχόλια, είχα καιρό να δω: Αριστεροί χύμηξαν να με φάνε γιατί καλύπτω τις ευθύνες του Υπουργού ρίχνοντας την ευθύνη στους κατώτερους, δεξιοί όρμησαν να με φάνε γιατί κατηγορώ την Αστυνομία και τον Υπουργό και υποστηρίζω τους μπαχαλάκηδες, ο ένας με αποκάλεσε υπάλληλο της ΝΔ κι ο άλλος πεμπτοφαλαγγίτισα του ΣΥΡΙΖΑ, οι πιο ψύχραιμοι διαφώνησαν κόσμια ή περίπου κόσμια μαζί μου καθώς ρίχνω νερό στον μύλο της αριστερής προπαγάνδας κατά της αστυνομίας που απλώς κάνει τη δουλειά της κλπ.

Το πρόβλημα είναι ότι στα social media η ταχύτητα ανάγνωσης ακυρώνει την διαδικασία κατανόησης του κειμένου που πολλές φορές έχει τα χαρακτηριστικά του «λακωνίζειν» κι όχι του «moto». Δηλαδή μπορεί να υπάρχει μια νοηματική συμπύκνωση που θέλει χρόνο να «απλωθεί» αλλά χρόνος ανάλυσης  δεν υπάρχει. Ποιο είναι το σημείο κλειδί στο σχόλιο μου; Το «δημόσιο debate για το ποιος έδειρε ποιόν»

Δεν θα καταφύγω στο ευκολάκι, ότι δηλαδή έστειλε σχετική σκληρή επιστολή στον Μιχάλη Χρυσοχοίδη  ο συνταγματολόγος και επικεφαλής της επιτροπής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την αντιμετώπιση της αστυνομικής αυθαιρεσίας, Νίκος Αλιβιζάτος.

Θα πω απλά ότι σε όλα τα κανάλια πρωί πρωί υπήρχε live σύνδεση και ξεκίνησε η σχετική συζήτηση που πολύ σύντομα πήρε αρνητική τροπή καθώς άρχισε η εξιστόρηση της εισβολής στο διπλανό σπίτι ενώ διοχετεύτηκαν φωτό  και βίντεο από κινητά με συλληφθέντες σε ταράτσα καθισμένους κατάχαμα με χειροπέδες  ένας εκ των οποίων ήταν σαν να του είχαν φορέσει κουκούλα και επι ώρα νόμιζαν ότι είναι γυναίκα. Τα social media πήραν φωτιά, η μητέρα /ιδιοκτήτρια του διπλανού σπιτιού κατήγγειλε αστυνομική βαρβαρότητα και παράνομη είσοδο στο σπίτι της άρα παραβίαση ιδιωτικού ασύλου, το ρεπορτάζ συνεχίστηκε με μεταφορά στο νοσοκομείο των 3 συλληφθέντων, ο εκπρόσωπος της αστυνομίας διέψευσε ότι συνελήφθη γυναίκα, ότι ασκήθηκε βία και ότι η επιχείρηση έγινε χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα  και παράλληλα βλέπαμε πλάνα από μια πόρτα -φονικό καταπέλτη αν μεσαιωνικό όπλο, σπασμένα έπιπλα αντικείμενα κλπ στο δρόμο καθώς οι καταληψίες πετούσαν ότι νάναι εναντίον των αστυνομικών.

Στη συνέχεια η αστυνομία αποκάλυψε ότι οι δυο γιοι του διπλανού σπιτιού δεν ήταν τόσο αθώοι διότι μετείχαν στην κατάληψη ενώ ο πατέρας τους πήγε ν αρπάξει το όπλο αστυνομικού. Αλλά αμέσως μετά βγήκαν επώνυμα σοβαροί πολίτες που είπαν ότι είναι γνωστός σκηνοθέτης ο πατέρας, εξαιρετικός και ήσυχος άνθρωπος κλπ

Στο γενικό επικοινωνιακό μπάχαλο με τους μεν να μιλάνε για μεθόδους …. Αμπου Γκράιμπ και ακροδεξιού αυταρχισμού και τους δε να κατηγορούν τους μεν για νομιμοποίηση των μπαχαλάκηδων επικίνδυνων καταληψιών, έκλεισε η μέρα με την ιστορία να συζητείται και στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στον προυπολογισμό.

Το debate λοιπόν έγινε και κάνουν τεράστιο, θεμελιώδες λάθος όσοι υποστηρίζουν ότι οι αριστεροί και τα trolls τους θα ξεσήκωναν τον κόσμο ούτως ή άλλως, ότι κι αν έκανε η αστυνομία  διότι προπαγανδίζουν ασύστολα. Θα το επιχειρούσαν ίσως, αλλά δεν θα πετύχαιναν τίποτε παραπάνω από το να καμώνονται μεταξύ τους.

Λοιπόν στο αρχικό: Σχεδιάζουμε επιχειρούμε αποχωρούμε …. Σχεδιάζουμε διότι αυτή ήταν μια προγραμματισμένη επιχείριση. Γιατί δεν έγινε αιφνιδιαστικά και μυστικά μέχρι την πρώτη ενέργεια; Δεν είχαν όλη την εικόνα του πεδίου επιχείρησης οι αστυνομικοί; Δεν γνώριζαν δηλαδή πόσοι είναι μέσα σπίτι είναι ποιοι είναι, αλλά και ποιοι κατοικούν  δεξιά και αριστερά, αν επικοινωνούν ή όχι οι ταράτσες, και κυρίως αν μπορούν να φύγουν από άλλο σημείο όπερ και εγένετο διότι οι μόνοι που συνελήφθησαν τελικά ήταν  οι γείτονες; Χτυπάει λογικός άνθρωπος το κουδούνι του διπλανού σπιτιού  και ρωτάει ….αν μπορεί να ανέβει στην ταράτσα σε μια προγραμματισμένη κι  όχι έκτακτη αστυνομική επιχείρηση; Και αποδεικνύεται -όπως  η ίδια η αστυνομία λέει – ότι ….. οι γείτονες ήταν στο κόλπο της κατάληψης;

Δεν υπήρχαν όλες οι πληροφορίες μετά από μια στοιχειώδη παρακολούθηση από τις σχετικές υπηρεσίες  -αυτή είναι η δουλειά τους άλλωστε- ώστε να είναι όσο πιο έτοιμοι γίνεται οι αστυνομικοί που θα επιχειρήσουν; Και τέλος ΟΚ συλλαμβάνεις τον μεσήλικα γείτονα διότι θεωρείς ότι έχει  ή έχει σχέση, υπάρχει κάποιος λόγος να είναι τραβηγμένο το φουτερ του στο κεφάλι  -εξ ου και η κουκούλα – και να είναι ο μισός με τη φανέλα και τις χειροπέδες κατάχαμα; Κατάληψη είναι δεν είναι γιάφκα τρομοκρατών ή εμπόρων ναρκωτικών.

Όλα αυτά κι άλλα συναφή από άλλες επιχειρήσεις, καταλήγουν να τρέφουν συστηματικά την γνωστή προπαγάνδα. Να αναγκάζουν τον Υπουργό να εξηγεί και να αντεπιτίθεται διότι δέχεται πίεση, χωρίς να έχει και πλήρη εικόνα των πραγματικών γεγονότων. Αν αντίθετα οι άμεσοι υφιστάμενοι του έπαιρναν πιο σοβαρά τον σχεδιασμό πριν την επιχείρηση, κατηύθυναν σωστά τους αστυνομικούς και αν τους μάθαιναν επιτέλους ότι από λάθος εικόνα / δεδομένα, έχουν ξεκινήσει ακόμη και ….πόλεμοι, τότε αντί για δημόσιο debate θα είχαμε μια εμμονική αριστερή προπαγάνδα εις ώτα μη ακουόντων.

Facebook Comments