Befana στην Ιταλία είναι τόσο η 6η Ιανουαρίου, όσο και μια μάγισσα με μια ιδιαίτερη ιστορία…

Ποια είναι όμως η Befana; Ας τη γνωρίσουμε!

Στην Ιταλία, όπως και στην Ελλάδα, και σε πολλές ακόμα χώρες, γιορτάζονται την 6η Ιανουαρίου τα Θεοφάνεια. Στην Ιταλία, τα Θεοφάνεια ονομάζονται Befana.

Τα Θεοφάνεια έχουν διαφορετικό συμβολισμό από εκκλησία σε εκκλησία. Η Καθολική Εκκλησία γιορτάζει την επίσκεψη των Τριών Μάγων, που πήγαν να φέρουν τα δώρα στον Ιησού. Από την άλλη, οι Ορθόδοξοι γιορτάζουν την Βάπτιση του Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή και την εμφάνιση της Αγίας Τριάδας που συνέβη σύμφωνα με τρεις σχετικές ευαγγελικές περικοπές.

Πίσω στη Befana, που εκτός από τα Θεοφάνεια, είναι και μια γλυκιά μάγισσα για τους Ιταλούς. Ποια είναι όμως η ιστορία της;

Σύμφωνα με το μύθο, ήταν μια γυναίκα χήρα, χωρίς παιδιά που ζούσε μόνη της σ’ ένα σπιτάκι που βρισκόταν σε κάποιο χωριό. Επειδή βαριόταν και δεν είχε τι να κάνει, κοίταζε πότε πότε έξω από το παράθυρό της…

Λέγεται πως συνάντησε τους Τρεις Μάγους, όταν πήγαιναν τα δώρα στο Θείο Βρέφος. Της πρότειναν να πάει μαζί τους, αλλά εκείνη αρνήθηκε. Λίγες ώρες αργότερα όμως μετάνιωσε και βγήκε μ΄ένα καλάθι γεμάτο ξερά φρούτα και γλυκά να τους ψάξει, χωρίς να καταφέρει ποτέ να τους βρει. Λόγω της προσπάθειάς της αυτής και της μεγάλης απόστασης που περπάτησε, παρουσιάζεται παραδοσιακά με παλιά και χαλασμένα από την πολλή χρήση παπούτσια.

Αφού απέτυχε να βρει τον Χριστό, αποφάσισε να μοιράσει τις λιχουδιές σε όλα τα μικρά παιδιά που βρήκε στο δρόμο της. Συνέχισε από εκείνη τη μέρα να μοιράζει γλυκά στα παιδιά, με την ελπίδα ό,τι κάποια μέρα θα βρει τον Ιησού.

Η Befana είναι για τα παιδιά στην Ιταλία ό,τι για εμάς ο Άγιος Βασίλης. Φέρνει δώρα σε όλα τα παιδιά και τα γεμίζει χαρά.

Βέβαια, για όσα παιδιά δεν κοιμούνται το βράδυ της  5ης Ιανουαρίου, το μενού έχει κάρβουνο. Μάλιστα, κάρβουνο! Τα “καλά” παιδιά που κοιμούνται παίρνουν τα γλυκά.

Και φυσικά, κανείς δε θέλει να φύγει η Befana νηστική από το σπίτι του. Οι νοικοκυρές φτιάχνουν μπισκότα για να την τιμήσουν και να την κεράσουν (κάτι σαν το αμερικάνικο έθιμο που θέλει κάθε σπίτι ν’ αφήνει cookies και γάλα στον Άγιο Βασίλη).

Παρακάτω θα βρείτε τη συνταγή για τα ιταλικά μπισκότα που φτιάχνονται ειδικά για τη Befana, τα befanini.

Xρόνια πολλά!

ΥΛΙΚΑ:

Διαβάστε περισσότερα στο marilistable.com

Facebook Comments