Εξωτερική Πολιτική με Αυτοπεποίθηση

Φεύγας Βασίλειος

Εξωτερική Πολιτική με Αυτοπεποίθηση, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Κάθε επίσκεψη Έλληνα Πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο έχει ξεχωριστή και ιδιαίτερη σημασία για την ελληνική εξωτερική πολιτική. Ειδικά το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενός νεοεκλεγέντα πρωθυπουργού και τη δεδομένη χρονική στιγμή  έχει ακόμη μεγαλύτερη.

Βασικός στόχος αυτού του ταξιδιού είναι η ανάδειξη της Ελλάδας στον πιο σταθερό και ο πιο αξιόπιστο σύμμαχο των Η.Π.Α. στην περιοχή μας: Και η πατρίδα μας έχει αποδείξει τις τελευταίες δεκαετίες ότι είναι ένας αξιόπιστος και σταθερός σύμμαχος.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά την τουρκική προκλητικότητα, είναι ίσως η πρώτη φορά, τα τελευταία χρόνια, που η αμερικανική στάση έχει γύρει, σαφέστατα, προς τις ελληνικές θέσεις. Πρόσφατα χαρακτήρισε το μνημόνιο, μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης ως μια προκλητική ενέργεια. Επομένως, θέλουμε να έχουμε, μετά το ταξίδι, την επιβεβαίωση ότι αυτό είναι ένα άκυρο μνημόνιο που δεν παράγει κανένα νόμιμο αποτέλεσμα, να έχουμε τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου. Δεν μπορεί να υπάρχουν τετελεσμένα αντίθετα προς το Διεθνές Δίκαιο, όσο κι αν προσπαθεί η Τουρκία ή οποιαδήποτε άλλη δύναμη. 

Το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται στην ευρύτερη περιοχή μας χαρακτηρίζεται από αστάθεια στη Μεσόγειο και από την πρωτοφανή, κλιμακούμενη προκλητικότητα της Τουρκίας. Ταυτόχρονα:

·       Στα Βαλκάνια, στην άμεση γειτονιά μας, η ευρωπαϊκή προοπτική την οποία εδραίωσε η ίδια η χώρα μας με την Ατζέντα της Θεσσαλονίκης έχει τεθεί σε αμφισβήτηση.

·       Η Ευρωπαϊκή Ένωση, βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης νέων πολιτικών για την αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων, όπως το Brexit και η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

·       Το NATO διέρχεται κρίση ταυτότητας, καλούμενο να επαναπροσδιορίσει τον ρόλο του σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον ασφαλείας.

 

Στο νέο περιβάλλον αστάθειας που διαμορφώνεται γύρω μας, η Ελλάδα απαντά με αυτοπεποίθηση. Εμπλουτίζουμε και διευρύνουμε τις συμμαχίες μας, ενισχύουμε την επιρροή μας, κατοχυρώνουμε τον ρόλο μας ως άγκυρα σταθερότητας και ασφάλειας για την ευρύτερη περιοχή μας. Στο πλαίσιο αυτό:

§  Η Ελλάδα επανατοποθετείται στον στενό πυρήνα της EE και επαναπροσδιορίζει τις σχέσεις της με τους στρατηγικούς της εταίρους εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεισφέροντας αποτελεσματικά και εποικοδομητικά στη διαμόρφωση των νέων πολιτικών που απαιτούνται για την εμβάθυνση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

§  Επιπλέον, η Ελλάδα συμμετέχει ισότιμα στο NATO, διατηρεί όμως ισχυρές και ισότιμες σχέσεις συνεργασίας τόσο με την Κίνα όσο και με τη Ρωσία.

§  Ενισχύει, επίσης, τις σχέσεις της με όλους τους περιφερειακούς δρώντες στην περιοχή μας, όπως είναι το Ισραήλ και η Αίγυπτος, διευρύνει το αποτύπωμά της στον αραβικό κόσμο και κατοχυρώνει τον ρόλο της στα Βαλκάνια.

§  Ως προς τα Βαλκάνια, την περιοχή όπου καλούμαστε να διαδραματίσουμε σημαίνοντα ρόλο ως το παλαιότερο μέλος του NATO και της EE και η πλέον ισχυρή οικονομία της περιοχής, η πολιτική μας είναι ξεκάθαρη. Στηρίζουμε σταθερά την ενταξιακή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας με όλες τις χώρες της περιοχής σε διμερές και πολυμερές επίπεδο: Η αλληλεγγύη μας είναι έμπρακτη έχοντας ήδη αναλάβει μια σειρά πρωτοβουλιών για την υποβοήθηση της ενταξιακής τους πορείας, αλλά και για τη διαμόρφωση μια θετικής ατζέντας συνεργασίας σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Έχουμε όμως καταστήσει σαφές ότι η ελληνική στήριξη προϋποθέτει την πλήρη συμμόρφωση των βόρειων γειτονικών μας χωρών με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί φαινόμενα μη πλήρους συμμόρφωσης της Βόρειας Μακεδονίας στη Συμφωνία των Πρεσπών, ούτε εκπτώσεις στον απόλυτο και πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας από την Αλβανία.

Στο Κυπριακό, η Ελλάδα προασπίζεται σε πλήρη σύμπνοια με την Κύπρο τα κοινά μας συμφέροντα, με γνώμονα πάντοτε τις επιταγές του Διεθνούς Δικαίου και με στρατηγική μας επιδίωξη τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, χωρίς αναχρονιστικά πλαίσια εγγυήσεων και κατοχικά στρατεύματα. Σε αυτό το πλαίσιο:

§  Πετύχαμε, σε συνεννόηση με την Κυπριακή Δημοκρατία, την ομόφωνη καταδίκη από την Ευρωπαϊκή Ένωση των παράνομων τουρκικών δραστηριοτήτων στα κυπριακά χωρικά ύδατα και στην κυπριακή ΑΟΖ.

§  Για πρώτη φορά, μάλιστα, η ομόφωνη αυτή καταδίκη συνοδεύθηκε από πλαίσιο συγκεκριμένων κυρώσεων σε βάρος φυσικών και νομικών προσώπων που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας.

Απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και ανομία, απέναντι στην προβολή ισχύος από πλευράς της γείτονος, η Ελλάδα επιμένει στην ανάγκη διατήρησης διαύλων επικοινωνίας, ενώ προτάσσει παράλληλα μια πολιτική βασισμένη στη διεθνή νομιμότητα, μια πολιτική που δεν ανέχεται μονομερείς διεκδικήσεις, απειλές και παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Σε αυτό το πλαίσιο βρίσκεται σε εξέλιξη μια διπλωματική εκστρατεία, η οποία έχει ήδη αποδώσει καρπούς και έχει εξασφαλίσει την καταδίκη του άκυρου μνημονίου που υπέγραψε η Άγκυρα με την κυβέρνηση της Τρίπολης. Η στήριξη της διεθνούς κοινότητας έχει εκφραστεί με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο στο ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ μια σειρά σημαντικές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Αίγυπτος, το Ισραήλ και άλλες, έχουν λάβει θέση υπέρ των ελληνικών επιχειρημάτων.