Παρά την πολύ «δυνατή» κληρονομιά που άφησε το 2019 για το ελληνικό Χρηματιστήριο, με τα ιστορικά και υψηλότερα στον κόσμο κέρδη της τάξης του 50% στον Γενικό Δείκτη και το ιλιγγιώδες ράλι άνω του 100% για τις τράπεζες, οι αναλυτές εμφανίζονται αισιόδοξοι για τη συνέχεια. Οι ελληνικές επιχειρήσεις βγαίνουν στις αγορές μειώνοντας το κόστος δανεισμού ακολουθώντας τα βήματα του Ελληνικού Δημοσίου, τα capital controls έχουν αρθεί,  οι τράπεζες επιταχύνουν τις τιτλοποιήσεις, ενώ αναμένεται να βγουν και πάλι στις αγορές μέσω τίτλων Tier 2, μια διαδικασία που άνοιξαν το καλοκαίρι η Εθνική και η Πειραιώς. Η HSBC μάλιστα έχει αναβαθμίσει τη στάση της για τις ελληνικές μετοχές σε overweight, ενώ η Jefferies σύστησε στους επενδυτές να παραμείνουν θετικοί στο Χ.Α δηλώνοντας αισιόδοξη για το 2020.

Μπορεί τα 16 δισ. ευρώ που προστέθηκαν στην κεφαλαιοποίηση του Χ.Α το τελευταίο 12μηνο να μοιάζουν ελάχιστα μπροστά στα 12 τρισεκατομμύρια ευρώ που άγγιξε η άνοδος της αξίας των διεθνών μετοχών το αντίστοιχο διάστημα, ωστόσο αποδεικνύουν πως η ελληνική αγορά έχει μπει έντονα πλέον στο ραντάρ των μεγάλων χαρτοφυλακίων, μία τάση που είχε αρχίσει να καταγράφεται από τον Σεπτέμβριο του 2019 και κατά τα roadshows που διενεργήθηκαν το τελευταίο διάστημα σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Αυτό επιβεβαιώθηκε και κατά το τριήμερο roadshow της JP Morgan στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα όπου οι επενδυτές εμφανίστηκανι ιδιαίτερα θετικοί για το σχέδιο «Ηρακλής», καθώς και για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, εκτιμώντας πως θα κινηθεί υψηλότερα από το 2% που δείχνουν οι μέσες προβλέψεις, τόσο το 2020 όσο και τα επόμενα τρία χρόνια.

Το μεγάλο «στοίχημα» για το 2020 αποτελεί, χωρίς αμφιβολία, η αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας έτσι ώστε το Χ.Α να ξεφύγει από την ρουτίνα της ρηχότητας που το κάνει ευάλωτο σε ακραίες διακυμάνσεις, και η έντονη παρουσία ποιοτικών επενδυτών. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η Beta Securities, τα απάτητα επί πέντε χρόνια επίπεδα των 1000 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, δεν είναι “περίπατος στον κήπο” καθώς θα χρειαστεί αγοραστικό πάθος και όγκους συναλλαγών που θα απορροφούν τους πρόσφατους κερδισμένους και τους εγκλωβισμένους παλαιότερων ετών. Κατά την τελευταία προσέγγιση του Γενικού Δείκτη στις 1000 μονάδες (2014) οι συναλλαγές είχαν κινηθεί σταθερά πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ.

Πάντως, ήδη οι αναλυτές εκτιμούν ότι μέσα στο επόμενο 18μηνο είναι εξαιρετικά πιθανό το ελληνικό Χρηματιστήριο να αναβαθμιστεί στην κατηγορία των «ανεπτυγμένων αγορών» από τις «αναδυόμενες» που είχε υποβαθμιστεί το 2015 (από την FTSΕ) και το 2013 (από την MSCI), βάζοντας έτσι την ελληνική αγορά στο επίκεντρο μίας μεγαλύτερης μερίδας επενδυτών.

Σε αυτό, καίριο ρόλο θα παίξει και το ολικό re-branding και το σχέδιο θωράκισης που προωθεί το οικονομικό επιτελείο σε ότι αφορά την ελληνική κεφαλαιαγορά, με το σχετικό νομοσχέδιο να αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες. Τα μέτρα κινούνται σε τέσσερις άξονες με πρώτο αυτόν της ενίσχυσης της Επιτροπής Kεφαλαιαγοράς με σημαντικές εξουσίες, ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα όπως της Folli Follie. Δεύτερον, θα υπάρξει  νέο νομικό πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης, με το οποίο θα αποφευχθούν εκείνα τα φαινόμενα που κονιορτοποίησαν την αξιοπιστία της ελληνικής κεφαλαιαγοράς. Τρίτον, θα υπάρξει συστηματικότερη παρακολούθηση των οικονομικών στοιχείων και καταστάσεων των επιχειρήσεων έτσι ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια των χρηματοοικονομικών καταστάσεων και να περιοριστούν δραστικά τα σφάλματα. Τέταρτος άξονας είναι η θεσμοθέτηση αυστηρότερων απαιτήσεων για ποιοτικές εκθέσεις των εταιρειών, που παρέχουν πληροφόρηση σε μη χρηματοοικονομικά θέματα, όπως περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εργασιακά. Παράλληλα, το υπουργείο προετοιμάζει σειρά νέων ρυθμίσεων για την τόνωση των επενδύσεων σε startups, νέες τεχνολογίες και βιώσιμη ανάπτυξη ενώ θα εισαχθούν για πρώτη φορά διατάξεις με σκοπό την προώθηση της πράσινης ανάπτυξης.

Οι λόγοι της αισιοδοξίας για το 2020, όπως σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας, επικεφαλής επενδύσεων στην Κύκλος Χρηματιστηριακή, σχετίζονται με την προοπτική της επιτάχυνσης της οικονομικής μεγέθυνσης λόγω αυξημένων επενδύσεων, της προοπτικής της εξυγίανσης των τραπεζών από τα κόκκινα δάνεια και της πιθανολογούμενης αυξημένης πιστωτικής επέκτασης, της προσδοκίας αναβαθμίσεων του αξιόχρεου, της επιτάχυνσης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων αλλά και της συνέχισης της εφαρμογής μέτρων πιο φιλικών προς το επιχειρείν.

Όπως σημείωσε η Eurobank Equities σε νέο της report, παραμένει θετική για το Χ.Α καθώς οι αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών παραμένουν ελκυστικές έναντι των ευρωπαϊκών αλλά και έναντι των ιστορικών τους αποτιμήσεων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, η μείωσης των εταιρικών φορολογικών συντελεστών κατά 4% θα οδηγήσει σε διψήφιο ρυθμό αύξησης των κερδών ανά μετοχή στο μη χρηματοπιστωτικό κλάδο. Διατηρεί επίσης τη θετική της στάση για τον τραπεζικό κλάδο, παρά το ρεκόρ των αποδόσεων το 2019 καθώς εκτιμά πως φέτος θα είναι χρονιά-ορόσημο για τη μείωση των κόκκινων δανείων, ενώ αναμένει περαιτέρω πρόοδο στη θεμελιώδη θέση τους, εν μέσω ενός πιο υποστηρικτικού περιβάλλοντος (όπως αντανακλάται στις προοπτικές της οικονομίας και της αγοράς ακινήτων) και πιο αποφασιστικών δράσεων των διοικήσεων.

Πάντως, όλα τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι δεν υπάρχουν και κίνδυνοι, τόσο εξωτερικοί όσο και εσωτερικοί, για παράδειγμα, αν η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας απογοητεύσει. Αν και ακόμα δεν έχει εκδηλωθεί κάποιος σημαντικός αποσταθεροποιητικός παράγοντας για τις αγορές, καθώς απέδειξαν πως «αντέχουν» τόσο τους φόβους γύρω από το εμπόριο και την πορεία της οικονομίας, όσο και τις εντάσεις στα γεωπολιτικά, οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί μετά και από τον… ωκεανό μετρητών που έχουν ρίξει οι κεντρικές τράπεζες σε ένα περιβάλλον εξαιρετικά χαμηλών – και αρνητικών – επιτοκίων, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός κλάδος διεθνώς και το παγκόσμιο χρέος το οποίο βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ των 253 τρις δολαρίων. Μία ξαφνική άνοδος του πληθωρισμού, για παράδειγμα, θα ωθήσει την Fed στο να βάλει στο τραπέζι την αύξηση των επιτοκίων και αυτό χωρίς αμφιβολία θα στείλει σήματα αναταραχής στις αγορές…

Facebook Comments