To νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τροπολογίες για τη μεταρρύθμιση του συντάγματος και τη μεταβίβαση περισσότερων εξουσιών στην Κάτω Βουλή -μεταξύ των οποίων και το δικαίωμα να ορίζει τον πρωθυπουργό- κατέθεσε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο πηγές, η Κρατική Δούμα θα συνέλθει εκτάκτως αύριο για τη συζήτηση του νομοσχεδίου που αφορά τις αλλαγές στο Σύνταγμα.

Το νομοσχέδιο που κατέθεσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, περιλαμβάνει τροπολογίες, τις οποίες ο ίδιος είχε ανακοινώσει κατά τη διάρκεια του διαγγέλματος που είχε απευθύνει πρόσφατα ενώπιον του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλής). Βάσει του νομοσχεδίου η Κρατική Δούμα (κάτω βουλή) αποκτά το δικαίωμα να ορίζει τον πρωθυπουργό, τους αναπληρωτές πρωθυπουργούς και τους υπουργούς.

Προτείνεται επίσης στο άρθρο 75 του Συντάγματος να προστεθεί η θέση που λέει ότι στην Ρωσική Ομοσπονδία διασφαλίζεται ο κατώτατος μισθός, ο οποίος δεν θα είναι μικρότερος του κατώτατου ορίου διαβίωσης στην Ρωσία και η αναπροσαρμογή των κοινωνικών επιδομάτων.

Σύμφωνα με τις τροπολογίες, οι κυβερνήτες και οι επικεφαλής των ομοσπονδιακών κρατικών οργάνων εξουσίας μπορούν να είναι πολίτες ηλικίας όχι μικρότερης των 30 ετών, οι οποίοι δεν έχουν ξένη υπηκοότητα, άδεια παραμονής, «ή άλλο έγγραφο που να πιστοποιεί το δικαίωμα της μόνιμης παραμονής τους σε άλλο κράτος».

Facebook Comments