Τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα παραμείνουν στα σημερινά ή και χαμηλότερα επίπεδα μέχρι οι προοπτικές του πληθωρισμού να συγκλίνουν σημαντικά προς τον στόχο για πληθωρισμό λίγο κάτω από 2%, τόνισε η νέα πρόεδρος της ΕΚΤ, στην πρώτη συνέντευξη Τύπου μετά από συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Η ίδια υπογράμμισε ότι οι καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού θα συνεχιστούν για όσο διάστημα είναι αναγκαίο για να ενισχυθεί ο υποστηρικτικός αντίκτυπος των επιτοκίων και θα ολοκληρωθούν λίγο πριν αρχίσει η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ.

Όσον αφορά τα τελευταία στοιχεία για την κατάσταση της οικονομίας, η κα Λαγκάρντ επισήμανε ότι ευθυγραμμίζονται με το βασικό σενάριο της ΕΚΤ για μέτρια ανάπτυξη. Η αδυναμία της μεταποίησης συνεχίζει να επιβαρύνει την αναπτυξιακή δυναμική της ευρωζώνης.

Υπό το φως αυτών των προκλήσεων, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να ξεκινήσει επανεξέταση της στρατηγικής του για τη νομισματική πολιτική, με πλήρη συμμόρφωση προς την εντολή για σταθερότητα των τιμών η οποία έχει ανατεθεί στην ΕΚΤ βάσει της Συνθήκης.

“Καθώς οι οικονομίες μας υπόκεινται σε βαθιές αλλαγές, είναι η κατάλληλη στιγμή να επανεξετάσουμε τη στρατηγική ούτως ώστε να διασφαλίσουμε ότι εκπληρώνουμε την εντολή που μας έχει ανατεθεί προς το βέλτιστο συμφέρον των Ευρωπαίων”, δήλωσε η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde.

Facebook Comments