Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ στο Νταβός είχε ως αποτέλεσμα ένα διπλό θετικό γαλλικό νεύμα. 

Λίγες μέρες πριν πάει στο Παρίσι για να δει για δεύτερη φορά τον Εμμανουέλ Μακρόν μέσα σε μερικούς μήνες, ο κ. Μητσοτάκης είδε τον κ. Λε Μερ θετικό στο ελληνικό αίτημα για μείωση των πλεονασμάτων από το επόμενο έτος, ιδίως από τη στιγμή  που ο κ. Μητσοτάκης εφαρμόζει πραγματικές μεταρρυθμίσεις και η χώρα περνά τα τεστ των θεσμών. Συνεπώς, η Γαλλία είναι μια από τις συμμάχους χώρες στο αίτημα αυτό, κάτι που αναμένεται να επαναβεβαιωθεί και στο τετ-α-τετ Μητσοτάκη-Μακρόν στο Παρίσι την ερχόμενη Τετάρτη. Άλλωστε, ο κ. Μητσοτάκης είχε εξηγήσει στον κ. Μακρόν τη στρατηγική του ήδη από το πρώτο τους τετ-α-τετ μετά τις εκλογές, τον Αύγουστο στο Παρίσι, με τον Γάλλο πρόεδρο να εμφανίζεται σύμφωνος με τα βήματα που του εξέθετε ο πρωθυπουργός.

Επίσης, η Γαλλία είναι θετική και στον λεγόμενο smoothing mechanism, το ελληνικό αίτημα, δηλαδή, να μεταφέρονται στο επόμενο δημοσιονομικό έτος χρήματα που περισσεύουν από το προηγούμενο-και δεν διανέμονται ως κοινωνικό μέρισμα ή κάτι συναφές- και έτσι να μειώνεται κάπως ο στόχος για το πλεόνασμα. Για παράδειγμα, από το 2019 έχουν μείνει αδιάθετα κάτι περισσότερο από 500 εκ. που δεν διατέθηκαν ως κοινωνικό μέρισμα. Αν επιτευχθεί αυτό στο Eurogroup, τότε τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να μεταφερθούν στο τρέχον έτος και έτσι να χαμηλώσει ο δημοσιονομικός πήχης. 

Ο εξ απορρήτων

Facebook Comments