Νέα πρόκληση από την Τουρκία, η οποία δεν δείχνει να λογαριάζει κανέναν στην προσπάθειά της να δημιουργήσει τετελεσμένα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Έτσι λοιπόν μετά τις χθεσινές αξιώσεις της Τουρκίας, όπου δια στόματος του υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, που ζήτησε την αποστρατιωτικοποίηση 16 ελληνικών νησιών, σειρά πήρε σήμερα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που θέτει θέμα νησιών, υφαλοκρηπίδας και φυσικών πόρων!

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο αναπληρωτής διευθυντής Ναυτιλίας και Αεροπορίας του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τσαγατάι Ερτζίγιες, παραπέμπει σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία αναφέρονται οι πέντε αξιώσεις της χώρας στο Αιγαίο.

 

Doğu Ege Adalarının Silahsızlandırılmış Statüsü dahil Ege sorunları hakkında Bakanlığımız WEB sayfasında yer alan bilgi notları.

???????? http://www.mfa.gov.tr/baslica-ege-denizi-sorunlari.tr.mfa …

???????? Background Note on Aegean Disputeshttp://www.mfa.gov.tr/background-note-on-aegean-disputes.en.mfa …

 

 

Συγκεκριμένα, οι Τούρκοι θέτουν θέμα για:

  • 1. Την υφαλοκρηπίδα και τα χωρικά ύδατα
  • 2. Αποστρατιωτικοποίηση των νησιών
  • 3. Εναέριος χώρος
  • 4. Κυριαρχία βραχονησίδων και μικρότερων νήσων και ειδικά των Ιμίων
  • 5. Δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης και σε ποιον ανήκουν

Αναλυτικά τι αναφέρει το κείμενο της Τουρκίας:

1. Το πρώτο αφορά τα χωρικά ύδατα, την υφαλοκρηπίδα και τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών αυτών των περιοχών.

«Η Τουρκία είναι έτοιμη να ξεκινήσει διάλογο με την Ελλάδα με σκοπό την εξεύρεση μιας δίκαιης διευθέτησης του θέματος που θα είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών» αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

2. Ένα άλλο από τα προβλήματα του Αιγαίου είναι το καθεστώς αφοπλισμού των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου στο πλαίσιο της Συνθήκης της Λωζάννης του 1923, της Συνθήκης του 1947 και άλλων διεθνών εγγράφων επί του θέματος.

«Ένα από τα βασικά ζητήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στο Αιγαίο είναι το αποστρατιωτικοποιημένo καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι αποστρατικοποιημένα από διάφορες διεθνείς συμφωνίες που επιβάλλουν νομικές υποχρεώσεις δεσμευτικές για την Ελλάδα» τονίζει σε αυτό το σημείο.

3. Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα με το Αιγαίο αφορά στο νομικό καθεστώς κάποιων γεωγραφικών σχηματισμών.

«Ο διεθνής εναέριος χώρος στην ανοικτή θάλασσα δεν βρίσκεται υπό την κυριαρχία κανενός έθνους. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το εύρος του εθνικού εναέριου χώρου πρέπει να αντιστοιχεί στο εύρος των χωρικών υδάτων» υποστηρίζει η Τουρκία.

4. Το τέταρτο από τα προβλήματα του Αιγαίου είναι ότι η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι ο εθνικός εναέριος χώρος είναι 10 ναυτικά μίλια και εκμεταλλεύεται την ευθύνη της ζώνης πληροφοριών πτήσης (FIR) κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

«Η εκχώρηση των ιταλικών τίτλων στο Αιγαίο μέσω της Συνθήκης Ειρήνης των  Παρισίων του 1947. Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά σε οποιαδήποτε «νησίδα Ίμια» σε αυτά τα έγγραφα» υπογραμμίζει εδώ.

5. Η πέμπτη κατηγορία θεμάτων του Αιγαίου σχετίζεται με τις δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης (SAR).

«Κατάχρηση της υπηρεσίας FIR, σαν να προσδίδει κυριαρχία» καταλήγει.

Facebook Comments