Το καλύτερο… ποδαρικό στο νέο έτος σε ότι αφορά τους οίκους αξιολόγησης και την «γνώμη» τους για την Ελλάδα – η οποία και είναι καθοριστική για το μέλλον της χώρας στο QE και τους διεθνείς δείκτες ομολόγων – έκανε το βράδυ της Παρασκευής η Fitch, αποφασίζοντας μετά από ενάμιση περίπου χρόνο να «σπάσει»« τη σιωπή της δίνοντας μάλιστα ισχυρά μηνύματα. Τα «δώρα» που φέρνει η αξιολόγηση του οίκου είναι πολλά και έρχονται σε μία κομβική στιγμή για την Ελλάδα η οποία πραγματοποιεί προσπάθειες για ένα ολικό rebranding μετά τα αρνητικά κύματα που είχαν σταλεί τα προηγούμενα πέντε περίπου χρόνια.

Ενώ η αγορά είχε ευρέως αποτιμήσει μία αναβάθμιση των προοπτικών της χώρας από τον οίκο, η Fitch αιφνιδίασε όλους θετικά πηγαίνοντας και ένα μεγάλο βήμα παρακάτω. Αποφάσισε να αναβαθμίσει και το rating της χώρας, φέρνοντάς την πολύ κοντά, μόλις δύο βαθμίδες, από την «επενδυτική βαθμίδα», ένα ορόσημο που έχει θέσει ως στόχο της η ελληνική κυβέρνηση να έχει επιτευχθεί σε ενάμιση χρόνο από τώρα.

Αυτός ο στόχος, αν και έχει αμφισβητηθεί λόγω και της επιφυλακτικότητας που έχουν δείξει οι οίκοι αξιολόγησης το τελευταίο διάστημα προχωρώντας σε φειδωλές κινήσεις, θεωρείται πλέον απόλυτα εφικτός, και έτσι η Ελλάδα θα μπει σύντομα όπως φαίνεται, στο κλαμπ των χωρών οι οποίες και έχουν θέση στην στρατηγική όλων των μεγάλων και ποιοτικών χαρτοφυλακίων.

Αυτό είναι ίσως σημαντικότερο από την ένταξη στο QE καθώς η απουσία μας από το πρόγραμμα αυτό της ΕΚΤ, ειδικά το τελευταίο διάστημα, έχει ωφελήσει σημαντικά τα ελληνικά ομόλογα καθώς οι επενδυτές βλέπουν ότι προσφέρουν τον συνδυασμό των υψηλότερων αποδόσεων στην περιοχή της Ευρωζώνης αλλά και των υψηλότερων προοπτικών και έτσι στρέφονται έντονα προς αυτά.

Η Fitch με μία κίνηση-ματ έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στις πολιτικές της Νέα Δημοκρατίας ενισχύοντας ακόμη περισσότερο το story της Ελλάδας, μίκρυνε σημαντικά τον δρόμο προς την «επενδυτική βαθμίδα», διαμήνυσε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα βελτιώνεται ταχέως και άνοιξε διάπλατα την πόρτα για τη νέα έξοδο στις αγορές που έχει ήδη προετοιμάσει ο ΟΔΔΗΧ (και αναμένεται να πραγματοποιήσει, εκτός απροόπτου, την ερχόμενη εβδομάδα).

Σημειώνεται πως ο ΟΔΔΗΧ έχει ήδη ανακοινώσει πως το 2020 η εκδοτική δραστηριότητα της Ελλάδας θα κινηθεί στα 4-8 δισ. ευρώ και οι αναλυτές να εκτιμούν ευρέως ότι οι έξοδοι της χώρας στις αγορές θα κινηθούν στο ανώτερο εύρος αυτού του στόχου (αν όχι και υψηλότερα). Έτσι, η πρώτη έκδοση του έτους προγραμματίζεται να κινηθεί σε ανάλογα επίπεδα με αυτές των εκδόσεων του προηγούμενου έτους, δηλαδή στα 2 με 2,5 δισ. ευρώ, ενώ θα αφορά 15ετή διάρκεια η οποία και αποτελεί ορόσημο καθώς το 2035 είναι μία χρονιά όπου το ελληνικό χρέος δεν έχει κριθεί βιώσιμο (η συμφωνία ελάφρυνσης στο Eurogroup του Ιουνίου του 2018 όριζε ότι τότε θα επανεξεταστεί η βιωσιμότητά του), έτσι μία επιτυχής έκδοση, θα στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στις αγορές για τις προοπτικές της Ελλάδας αλλά και του ελληνικού χρέους.

Σε ότι αφορά την απόδοση που εκτιμάται ότι θα λάβει το νέο 15ετές, αυτή διαμορφώνεται κοντά στο 2,1%. Το 15ετές ελληνικό ομόλογο (ουσιαστικά 13ετων καθώς λήγει το 2033) έχει απόδοση 1,74% και κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, έτσι εκτιμάται ότι ένα επιτόκιο κοντά στο 2% είναι απόλυτα εφικτό στη νέα έκδοση ενώ παράλληλα θα αποτελεί και ιστορικό χαμηλό για τόσο μακροπρόθεσμο δανεισμό του Ελληνικού Δημοσίου.

Επιστρέφοντας στα δώρα της Fitch, ίσως το πιο σημαντικό είναι ότι ο οίκος στέλνει ένα σαφές μήνυμα προς τους πιστωτές για μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Συγκεκριμένα, στην έκθεσή του αναφέρει πως θεωρεί δεδομένο (το περιλαμβάνει στις παραδοχές για τις εκτιμήσεις του) ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι πιστωτές θα συμφωνήσουν να μειωθούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα από το 2021.  Μάλιστα εκτιμά πως μετά το 4% του ΑΕΠ που υπολογίσει ότι έκλεισε το πλεόνασμα το 2019, θα κινηθεί στο 3,5% του ΑΕΠ φέτος και στο 2,5% του ΑΕΠ το 2021. Όπως τονίζει χαρακτηριστικά, η κυβέρνηση έχει στόχο να επαναδιαπραγματευτεί τον δημοσιονομικό στόχο από το 2021 και μετά ως μέρος μιας συμφωνημένης διαδικασίας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, η οποία θα λάβει υπόψη τις δημοσιονομικές και αναπτυξιακές επιδόσεις και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Μια μείωση του στόχου κατά 1 ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ θα μπορούσε να προσφέρει σημαντική ώθηση στην οικονομία». Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως ο οίκος στέλνει το μήνυμα στους πιστωτές για μείωση κατά 1% των στόχων για τα πλεονάσματα, ένα σημαντικό διαπραγματευτικό ατού για την κυβέρνηση στο επόμενο διάστημα.

Τέλος, καθοριστικό είναι και το μήνυμα του οίκου για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Για το 2019 τοποθετεί την ανάπτυξη στο 2,2%, ξεπερνώντας ακόμα και την πρόβλεψη του προϋπολογισμού ( ήταν στο 2%), ενώ για το 2020 αλλά και το 2021 προβλέπει ανάπτυξη 2,5%. Αυτό ενισχύει επίσης την πολιτική αλλά και τους στόχους της κυβέρνησης, καθώς το 2,8% που εκτιμά για την ανάπτυξη φέτος έχει χαρακτηριστεί φιλόδοξο. Και όμως απέχει ελάχιστα από αυτό που βλέπουν οι συνήθως αυστηροί οίκοι αξιολόγησης, τελικά. Έτσι ενισχύεται ακόμη περισσότερο η εκτίμηση του υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα, ότι η Κομισιόν θα αναθεωρήσει το στόχο της για την ανάπτυξη το 2020 προσεγγίζοντας το στόχο της κυβέρνησης. Αλώστε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το Νταβός έκανε λόγο για ανάπτυξη 3% φέτος…

Facebook Comments