Ξεκινά η νέα έξοδος - Εντολή ΟΔΔΗΧ σε αναδόχους - Δυναμικό ράλι για τα ελληνικά ομόλογα

MarketNews

Ξεκινά η νέα έξοδος - Εντολή ΟΔΔΗΧ σε αναδόχους - Δυναμικό ράλι για τα ελληνικά ομόλογα  , ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

O Οργανισμός έδωσε σήμερα το μεσημέρι εντολή στις τράπεζες-αναδόχους (Barclays, Bank of America, BNP Paribas, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan) να ξεκινήσουν τη διαδικασία και σύμφωνα με πληροφορίες το βιβλίο προσφορών αναμένεται να ανοίξει αύριο, εκτός απρόοπτου και εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες της αγοράς.

Στόχος, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η άντληση ποσού 2 με 2,5 δισ. ευρώ, ενώ το αρχικό επιτόκιο τοποθετείται κοντά στο 2% και περίπου 165 μονάδες βάσης πάνω από το mid swap (40 μ.β).

Η έκδοση είχε προετοιμαστεί εδώ και μέρες, μετά από τηλεδιασκέψεις με τους Primary dealers, και τόσο το οικονομικό επιτελείο όσο και ο ΟΔΔΗΧ περίμεναν τις εξελίξεις γύρω από την πολιτική αστάθεια της Ιταλίας, καθώς υπήρχε ενδεχόμενο – όπως είχε συμβεί στο παρελθόν – να μεταδοθούν τυχόν τριγμοί και στην ελληνική αγορά.

Ωστόσο, όλες αυτές τις ημέρες που η γειτονική χώρα βίωνε τη νέα πολιτική αναταραχή καθώς και την αβεβαιότητα γύρω από τις περιφερειακές εκλογές της Κυριακής, τα ελληνικά ομόλογα παρέμειναν ανθεκτικά με τους επενδυτές να συνεχίζουν το "κυνήγι της Ελλάδας" και των αποδόσεων. Παράλληλα σήμερα τα ιταλικά ομόλογα σημειώνουν ράλι, ενώ οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων όλων των διαρκειών υποχωρούν σε νέα ιστορικά χαμηλά, κάτι που στρώνει ένα ακόμη πιο ευνοϊκό έδαφος για την Ελλάδα.

Το νέο ομόλογο θα έχει λήξη το 2035, μία χρονιά που το χρέος δεν έχει ακόμη κριθεί βιώσιμο και έτσι θα αποτελέσει ένα σημαντικό μήνυμα προς τις αγορές, ενώ σύμφωνα με τραπεζικές πηγές ένα επιτόκιο ακόμη και κάτω του 2% είναι απόλυτα εφικτό (δεδομένου ότι η 13ετία σήμερα και μετά το ισχυρό ράλι, κινείται στο 1,56%).

Νωρίτερα:

Η αναβάθμιση-έκπληξη από τον οίκο Fitch και τα σχέδια της Αθήνας για νέα έξοδο στις αγορές τροφοδοτούν δυναμικό ράλι των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να οδεύει προς ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Στο ράλι συντελεί και η ευρύτερη στροφή των επενδυτών προς το ασφαλές καταφύγιο του κρατικού χρέους εν μέσω κλίματος ανησυχιών λόγω του κοροναϊού που εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς.

Έτσι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχωρεί στο 1,138% σήμερα με πτώση κοντά στο 14% σε σχέση με τα επίπεδα της Παρασκευή, το οποίο και αποτελεί νέο ιστορικό χαμηλό από το 1,15% που είχε σημειώσει στις αρχές του φθινοπώρου του 2019.

Ακόμη πιο έντονο είναι το ράλι στα 5ετή ομόλογα, με την απόδοση του τίτλου να υποχωρεί άνω του 30% και στο 0,321%, σημειώνοντας επίσης νέα ιστορικά χαμηλά.

Σημαντική βελτίωση καταγράφει και το ομόλογο 13 ετών, με την απόδοση να υποχωρεί επίσης σε ιστορικά χαμηλά και στο 1,564%, με πτώση άνω του 10% από τα επίπεδα της Παρασκευής.

Αυτές οι εξελίξεις ανοίγουν ξεκάθαρα τον δρόμο για την νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές η οποία αναμένεται, εκτός απροόπτου, αυτή την εβδομάδα, με το βιβλίο προσφορών να αναμένεται να ανοίξει αύριο. Ο ΟΔΔΗΧ, προχωρά στην έκδοση ενός νέου 15ετούς ομολόγου, μία έκδοση-ορόσημο καθώς η λήξη του τίτλου "πέφτει" σε ένα έτος (2035) όπου το ελληνικό χρέος δεν έχει κριθεί βιώσιμο από το Eurogroup.

Κούρταλη Ελευθερία