Η HSBC εκτιμά πως το ελληνικό Χρηματιστήριο έχει πολλά περισσότερα να δώσει φέτος, όπως τονίζει σε νέα της έκθεση. Παράλληλα, παρουσιάζει τη λίστα με τις 20 κορυφαίες επιλογές από το περιβάλλον των αναδυόμενων αγορών, στην οποία και συμπεριλαμβάνει τη μετοχή της Alpha Bank, τη μόνη από το περιβάλλον του ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Υπενθυμίζεται πως η HSBC από τον Νοέμβριο τηρεί overweight στάση για τις ελληνικές μετοχές, όταν και προχώρησε στην αναβάθμισή της από ουδέτερη.

Σε ό,τι αφορά την Alpha Bank, η HSBC δίνει τιμή-στόχο τα 2,48 ευρώ για την ελληνική συστημική τράπεζα, βλέποντας έτσι περιθώριο ανόδου άνω του 30% από τα τρέχοντα επίπεδα.

Όπως επισημαίνει, μία από τις παλαιότερες τράπεζες στην Ελλάδα και από τους λίγους επιζώντες της ελληνικής κρίσης, η Alpha Bank σχεδιάζει να προχωρήσει στο μεγαλύτερο μέρος του απαιτούμενου “καθαρισμού” του ισολογισμού της κατά το 2020. Μέχρι το τέλος του έτους, αναμένεται πως η ορατότητα της κερδοφορίας θα έχει βελτιωθεί σημαντικά, με το κόστος κινδύνου να προσεγγίζει επίπεδα ομαλότητας και περισσότερο από το ήμισυ του αποθέματος των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων να έχουν πωληθεί. Με λογιστική αξία στο 0,4x και εκτιμώμενο δείκτη ROΤE 2021 στο 7,5%, η αποτίμηση είναι επίσης ελκυστική, όπως τονίζει η HSBC.

Δεδομένου του μεγάλου όγκου των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων, η επενδυτική περίπτωση για όλες τις ελληνικές τράπεζες είναι αναπόφευκτα στενά συνδεδεμένη με τις προσδοκίες για την εξυγίανση των ισολογισμών τους, επισημαίνει η HSBC.

Με το νέο επιχειρηματικό της σχέδιο η Alpha Bank κεφαλαιοποίησε τις (α) κυβερνητικές προσπάθειες για τη μείωση των προβληματικών assets των ελληνικών τραπεζών με μια συστημική λύση, καθώς και (β) την ισχυρή κεφαλαιακή της θέση για να επιτύχει μια μετασχηματιστική μείωση το 2020. Από το ποσό των 22 δισ. ευρώ των ΝPEs, τα 12 δισ. ευρώ θα διατεθούν και θα πωληθούν σε ιδιώτες επενδυτές. Μέχρι το τέλος του έτους η HSBC αναμένει ότι τα επίπεδα προβλέψεων θα πλησιάσουν επίπεδα ομαλότητας με την ορατότητα του ισολογισμού και την κερδοφορία να έχουν βελτιωθεί  σημαντικά.

Μετά τo deal των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων, η Alpha Bank στοχεύει στη μείωση του εναπομένοντος, υψηλότερης ποιότητας αποθέματος NPEs, και μέσω συμφωνίας με servicer στη Κύπρο. Το πρόγραμμα μείωσης του κόστους αναμένεται επίσης να στηρίξει την κερδοφορία, όπως σημειώνει η HSBC εκτιμώντας παράλληλα ότι η συστημική τράπεζα θα αποφύγει τις πιέσεις τιμολόγησης των εταιρικών δανείων.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments