Πάνω από τα 18,8 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι προσφορές των επενδυτών στο βιβλίο που άνοιξε νωρίτερα ο ΟΔΔΗΧ για την έκδοση 15ετούς ομολόγου. 

Το βιβλίο προσφορών για την έκδοση άνοιξε σήμερα το πρωί ενώ η Αθήνα άντλησε τελικά 2,5 δισ. ευρώ.

Οι αρχικές σκέψεις για την αποτίμηση του τίτλου (IPT) ήταν στα Mid Swaps + 175 μονάδες βάσης, κάτι που οδηγεί το κουπόνι της έκδοσης κοντά στο 2,1%. Ωστόσο, η έκρηξη της ζήτησης από τους επενδυτές οδηγεί σε μείωση του κόστους, αρχικά στα Mid Swaps + 170 μονάδες βάσης και στη συνέχεια στα Mid Swaps + 165 μονάδες βάσης, ήτοι κοντά στο 2%. 

Δ. Τσάκωνας (ΟΔΔΗΧ): «Ναι, μπορούμε» το μήνυμα της έκδοσης του 15ετούς

Η Ελλάδα εξασφάλισε ισχυρή ζήτηση στην πώληση μολόγου, με τη μεγαλύτερη διάρκεια  μεταξύ των εκδόσεων που έχει πραγματοποιήσει από την εποχή της κρίσης χρέους, παρατηρούν οι Financial Times, σημειώνοντας πως η εξέλιξη αποτελεί ακόμη μία ένδειξη ότι οι επενδυτές είναι πρόθυμοι να στηρίξουν την σταδιακή επιστροφή της χώρας σε χρηματοδότηση από τις αγορές.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι η έξοδος στις αγορές ήρθε αμέσως μετά την αναβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης Fitch, η οποία φέρνει τη χώρα δύο σκαλοπάτια από την επενδυτική βαθμίδα, ενώ φιλοξενούνται δηλώσεις του επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Δημήτρη Τσάκωνα.

Ο κ. Τσάκωνας επισημαίνει ότι με την έκδοση 15ετους ομολόγου μακροπρόθεσμης διάρκειας περιορίζεται η εξάρτηση της Ελλάδας από τα βραχυπρόθεσμα έντοκα γραμμάτια, ενώ αποτελεί απόδειξη ότι η χώρα ανακτά την εμπιστοσύνη των επενδυτών. «Στέλνει στους φορείς της αγοράς το μήνυμα ότι “ναι μπορούμε”» τονίζει χαρακτηριστικά,

Σύμφωνα με τους FT η αλλαγή κλίματος για την Ελλάδα στην αγορά έγινε έκδηλη ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο όταν για πρώτη φορά στην ιστορία της η χώρα εξέδωσε έντοκα γραμμάτια με αρνητικό επιτόκιο. Παράλληλα η απόδοση του 10ετους έχει υποχωρήσει έως και το 1,14%.

Αναλυτές σχολιάζουν πως το ράλι έστω και εάν δεν συνεχιστεί με την ίδια ορμή, δεν θα ανακοπεί πλήρως. «Πιστεύουμε ότι τα μεγάλα κέρδη για τα ελληνικά ομόλογα έχουν παρέλθει», λέει ο Nick Wall, διαχειριστής στη Merian Global Investors που διακρατεί ελληνικούς τίτλους. «Δεν υπάρχει όμως και αφθονία επιλογών για επενδυτές κυβερνητικών ομολόγων που επιθυμούν και λίγη απόδοση» προσθέτει,

Αναλυτές στη Rabobank σημειώνουν ότι οι εκδόσεις ελληνικών ομολόγων «έχουν στην πράξη δημιουργήσει τη δική τους ζήτηση, δείχνοντας ότι η χώρα οδεύει προς την επιστροφή στην κανονικότητα».

Νωρίτερα:

Πολύ ισχυρή είναι η ζήτηση για το 15ετές ομόλογο που εκδίδει για πρώτη φορά στην ιστορία ο ΟΔΔΗΧ. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής οι προσφορές ξεπερνούν τα 17,5 δισ. ευρώ, ενώ στόχος του ελληνικού δημοσίου είναι η άντληση ποσού 2 με 2,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες αν και το αρχικό επιτόκιο ήταν κοντά στο 1,97% πλέον έχει υποχωρήσει στο 1,88% (ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν πως διαμορφώνεται στο 1,85-1,86%). Επίσης, χαρακτηριστικό είναι πως με βάση τις πληροφορίες, κρίνεται “συντριπτική” η πλειοψηφία των real money (ποιοτικών) επενδυτών. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν πως οι προσφορές από μακροπρόθεσμους επενδυτές φτάνουν περί τα 4 δισ. ευρώ. Παράγοντες της αγοράς μάλιστα σχολιάζοντας το ενδιαφέρον από τους λεγόμενους ποιοτικούς επενδυτές -το οποίο κινείται σχεδόν στο διπλάσιο της έκδοσης- το χαρακτήρισαν πέραν πάσης προσδοκίας.

Σημειώνεται ότι το βιβλίο προσφορών άνοιξε σήμερα το πρωί και έκλεισε στις 14:00 ώρα Ελλάδος.

Η έκδοση του 15ετούς ομολόγου αποτελεί μία ακόμα απόδειξη της εδραίωσης χαμηλότερου κόστους δανεισμού της χώρας από τις αγορές.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments