Η κυβέρνηση οδηγήθηκε σε μια σολομώντειο λύση για το ποδόσφαιρο, εκούσα άκουσα. Η κατάσταση που είχε διαμορφωθεί στη Βόρεια Ελλάδα ήταν εξαιρετικά δύσκολα διαχειρίσιμη. Βουλευτές της Θεσσαλονίκης επικοινωνούσαν με παράγοντες του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ την ίδια ώρα γίνονταν και αυτοί αποδέκτες μεγάλης πολιτικής πίεσης από οπαδούς του ΠΑΟΚ, αλλά και μέλη της διοίκησης της ομάδας.

Κάπως έτσι, η κυβέρνηση ωθήθηκε σε μια απόφαση που χωράει συζήτηση: αφενός, εκπαραθύρωσε με εντολή Μητσοτάκη τον Θεόδωρο Ζαγοράκη, ο οποίος θεώρησε ότι με το…ειδικό πολιτικό βάρος του θα μπορούσε να «εκβιάσει» την κυβέρνηση να ενδώσει στις απαιτήσεις του ΠΑΟΚ, αλλιώς θα ανεξαρτητοποιηθεί. Και από την άλλη, διέσωσε τον ΠΑΟΚ για να μην κοπεί η Ελλάδα στα δύο, με μια τροπολογία που έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια σε πολλούς ψηφοφόρους της ΝΔ, αλλά και στην πλευρά του Ολυμπιακού, ο οποίος έχει άμεσο ενδιαφέρον για την υπόθεση.

Η κυβέρνηση ήξερε ότι δεν είχε εύκολες επιλογές μπροστά της. Επέλεξε, ουσιαστικά, να «μετακινήσει το τέρμα» και να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού ενώ αυτό είναι σε εξέλιξη, χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει επίπτωση για τον ΠΑΟΚ, είτε τη φετινή είτε την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο. Κάτι που επίσης προκαλεί «μετασεισμούς» στη Θεσσαλονίκη.

Πάντως, τα «ζόρια» είναι μπροστά. Η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με το τέλειο χάος στο ποδόσφαιρο, αλλά και την ανοιχτή πολεμική σύγκρουση των ιδιοκτητών. Ο Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος προ εβδομάδων κινήθηκε μεθοδικά και απέτρεψε τις ορέξεις της UEFA για ένα Grexit πλέον πορεύεται εν μέσω διασταυρούμενων πυρών από ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό και ας μην έπραξε τίποτε χωρίς γνώση και συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου.

Αυτός είναι και ο κίνδυνος για την κυβέρνηση. Τα events, όπως έλεγε ο Χάρολντ Μακ Μίλαν, δηλαδή οι αστάθμητοι παράγοντες που ναρκοθετούν την πορεία της και όχι τόσο λανθασμένες επιλογές της που διαμορφώνουν δυσάρεστες καταστάσεις.

Ο εξ απορρήτων

 
 

Facebook Comments