Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πραγματοποιεί τη δεύτερη επίσκεψη του στο Παρίσι, όπου ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν τον υποδέχθηκε με θέρμη.

Μακρόν: «Ο Ερντογάν παραβιάζει τις συμφωνίες του Βερολίνου»

Ο Ε. Μακρόν τόνισε «Μιλήσαμε κυρίως για την ασφάλεια της Α. Μεσογείου. Επαναβεβαιώνω τη δική μας θέση: Υποστηρίζουμε την Ελλάδα, την Κύπρο σε σχέση με τον σεβασμό των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στη θάλασσα, καταδικάζοντας με τους εταίρους μας τις προκλήσεις της Τουρκίας. Καταδικάσαμε το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης. Τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε τουρκικά πλοία στη Λιβύη. Παραβιάζονται οι συμφωνίες του Βερολίνου».

Και πρόσθεσε «Θέλαμε να δυναμώσουμε και να κάνουμε μια πραγματική εταιρική στρατηγική σχέση, η οποία θα συγκεκριμενοποιηθεί τις επόμενες μέρες. Τέλος Φεβρουαρίου θα επισκεφτεί ο υπουργός Άμυνας την Ελλάδα. Οι δύο χώρες θα προχωρήσουν σε κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις σε θάλασσα και ξηρά».

Ακόμη, σημείωσε ότι «Συζητήσαμε το μεταναστευτικό. Έχουμε ένα όραμα που συγκλίνει. Η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει μια πολύ σκληρή κατάσταση. Η Γαλλία θα βοηθήσει με όλους τους τρόπους για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Μαζί θα προωθήσουμε και τις αλλαγές σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μέσω του νέου σχεδίου επιθυμούμε η ΕΕ να έχει ένα κοινό τρόπο αποτελεσματικής αλληλεγγύης. Να υπάρχουν κοινοί κανονισμοί ασύλου για να μπει σε μία τάξη».

Μητσοτάκης: «Καλωσορίζουμε την άφιξη γαλλικών δυνάμεων στην περιοχή ως εγγυητές της ασφάλειας»

Οι δεσμοί των δύο χωρών είναι ιστορικοί και οι σχέσεις μας είναι εξαιρετικές, είπε στην αρχή της τοποθέτησής του ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας ότι η ατζέντα της συζήτησης ήταν πλούσια.

Χαρακτηριστικά είπε ότι «Διμερής αμυντική και οικονομική συνεργασία. Προσφυγικό, κλιματική κρίση, νέος προϋπολογισμός της ΕΕ. Σε όλα αυτά Ελλάδα και Γαλλία έχουν κοινή αντίληψη και κοινό βηματισμό».

«Διαμορφώνουμε τον κοινό χάρτη που θα  αναβαθμίσει τις σχέσεις μας», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας ότι «καθώς η Ελλάδα άφησε πίσω της την κρίση, προσβλέπει και στις επενδύσεις των γαλλικών επιχειρήσεων και το ίδιο θερμά η ελληνική κυβέρνηση ενθαρρύνει και τις ελληνικές πρωτοβουλίες στη Γαλλία», ενώ αναφέρθηκε και στη χθεσινή έκδοση του ομολόγου, λέγοντας ότι «χθες η Ελλάδα εξέδωσε μετά από 11 χρόνια 15ετές ομόλογο», επισημαίνοντας ότι αυτό «είναι δείγμα του νέου περιβάλλοντος που διαμορφώνεται στη χώρα».

Αναφορικά με τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε μετά τη συζήτηση με τον Πρόεδρο Μακρόν, ότι είναι κοινή η καταδίκη της παραβατικότητας, τόσο για τουρκικές ενέργειες στην Κύπρο, όσο για το έγγραφο που συνυπέγραψε με μέρος της πολιτικής τάξης της Λιβύης.

«Η οποιαδήποτε λύση στη Λιβύη έχει προϋπόθεση την ακύρωση του Μνημονίου αυτού. Ένα Μνημόνιο άκυρο, κάτι το οποίο αναγνωρίστηκε και από άλλες χώρες και είναι κοινή άποψη. Η μόνος δρόμος της λύσης των διαφορών στην ανατολική Μεσόγειο είναι το διεθνές δίκαιο. Η Αθήνα καλωσορίζει την άφιξη γαλλικών δυνάμεων στην περιοχή ως εγγυητές της ασφάλειας. Ελλάδα και Γαλλία καλλιεργούμε ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας. Οι υπουργοί Άμυνας βρίσκονται σε επαφή για όλα τα θέματα που αφορούν την περιοχή μας».

Επιπλέον, οκ.  Μητσοτάκης αναφέρθηκε και σε όλα εκείνα τα θέματα για τα οποία υπάρχει συναντίληψη με τη Γαλλία, λέγοντας ότι «Η Γαλλία ήταν συμπαραστάτης στο αίτημα για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Έχει έρθει η ώρα πια που σε επίπεδο ευρωπαϊκών θεσμών μπορούμε να ζητήσουμε μικρότερα πλεονάσματα από το 2021. Ξέρουμε ότι θα έχουμε τη Γαλλία σύμμαχο.  Η χώρα διεκδικεί αυξημένους πόρους από το Ταμείο Συνοχής κάτι που είναι δίκαιο για μια χώρα σαν την Ελλάδα».

Ο κ. Μητσοτάκης διέβη το κατώφλι του Μεγάρου Ελιζέ στις 2.30 το μεσημέρι, έχοντας στο μυαλό του τόσο τα εθνικά θέματα όσο και την οικονομία.

Στόχος της επίσκεψης είναι να δοθεί σαφές μήνυμα ότι η Γαλλία στηρίζει την Ελλάδα, ενώ από την πλευρά του ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα εκφράσει την ικανοποίησή του για τη στήριξη της Γαλλίας μετά τις τελευταίες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας τόσο στο μέτωπο της κυπριακής ΑΟΖ όσο και στο Λιβυκό.

Ακόη, θα συζητηθεί το θέμα της ενίσχυσης της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών αλλά και το αίτημα της Ελλάδας για μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ το 2021.

Η κοινή συνέντευξη Τύπου:

 
 
 

 

Facebook Comments