Πόσο θα κρατήσει η… γοητεία των ελληνικών κρατικών ομολόγων
Πόσο θα κρατήσει το ράλι των ελληνικών ομολόγων;
Πόσο θα κρατήσει το ράλι των ελληνικών ομολόγων;
Πόσο θα κρατήσει το ράλι των ελληνικών ομολόγων; Αυτή είναι ίσως η ερώτηση του ενός… εκατομμυρίου καθώς εκεί που φαινόταν ότι η αγορά είχε αρχίσει να σταθεροποιείται, ξαφνικά δόθηκε νέος, αναβαθμισμένος αέρας με αποτέλεσμα το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου (απόδοση 10ετούς ομολόγου) να απέχει πλέον ελάχιστα από το… 1%.
Οι καταλύτες που οδήγησαν σε αυτήν την εξέλιξη είναι πολλοί και ήλθαν και… μαζεμένοι. Την αναβάθμιση της Fitch και την ψήφο εμπιστοσύνης που έδωσε στη μάχη της Ελλάδας για τα πλεονάσματα, ακολούθησε η εξαιρετικά επιτυχής και εμβληματική έξοδο της Ελλάδας στις αγορές με την έκδοση ενός ομολόγου (15ετούς) το οποίο λήγει πέραν του 2032, έτος έως το οποίο το Eurogroup έχει κρίνει το ελληνικό χρέος βιώσιμο, ενώ την περασμένη εβδομάδα τόσο τα σχόλια Λαγκάρντ όσο και οι δηλώσεις Τζεντιλόνι καθώς και οι εξελίξεις την Κύπρο, έδωσαν νέα… γοητεία στους ελληνικούς τίτλους.
Μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε ότι η ελληνική οικονομία συνεχίζει να βελτιώνεται και ενισχύονται οι πιθανότητες η ΕΚΤ να αγοράσει ελληνικό χρέος βάσει του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης QE. «Εάν η κατάσταση συνεχίσει να βελτιώνεται και με βάση τα κριτήρια που θέτουμε για τις αγορές τίτλων, είμαι αρκετά βέβαιη ότι τα ελληνικά ομόλογα θα γίνουν και αυτά επιλέξιμα», δήλωσε η κ. Λαγκάρντ.
Δεδομένου ότι τα ελληνικά ομόλογα, μετά και την πρόσφατη αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Fitch και στο «ΒΒ» με θετικές προοπτικές, βρίσκονται δύο σκαλοπάτια χαμηλότερα από την «επενδυτική βαθμίδα», δεν είναι στην παρούσα φάση επιλέξιμα για το QE. Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η επίτευξη αυτού του οροσήμου στο α΄ εξάμηνο του 2021. Καθώς η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ αλλά και οι αναβαθμίσεις της αξιολόγησης της Ελλάδας αναμένεται ότι θα συνεχιστούν, ο στόχος αυτός πλέον δεν θεωρείται ανέφικτος. Σημειώνεται πως η επόμενη προγραμματισμένη αξιολόγηση της Ελλάδας είναι στις 24 Απριλίου από S&P και DBRS – οι οποίοι μάλιστα ήδη δίνουν θετικές προοπτικές στη χώρα, και ακολουθεί η Moody’s στις 8 Μαΐου. Άλλωστε σύμφωνα και με την Fitch, η επιστροφή στην «επενδυτική βαθμίδα» έως τα μέσα του 2021 είναι δύσκολη αλλά όχι ανέφικτη. Εάν υπάρξει σταδιακή πρόοδος στα μέτωπα των επενδύσεων, των τραπεζών και της διατήρησης της δημοσιονομικής σύνεσης, η αξιολόγηση της Ελλάδας θα μπορούσε να αυξηθεί αρκετά γρήγορα, σύμφωνα με τον επικεφαλής αξιολογήσεων του οίκου, Μισέλ Ναπολιτάνο.
Θετικό αέρα στους ελληνικούς τίτλους έδωσαν και οι εξελίξεις με την Κύπρο, όπου ο ESM της έδωσε πράσινο φως για την πρόωρη αποπληρωμή των 6,3 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ, χωρίς την απαίτηση της υποχρεωτικής αποπληρωμής ανάλογου ποσού προς τον μηχανισμό. «Η απόφαση του ESM δείχνει πως η Ευρώπη έχει αρχίσει και γίνεται πιο ευέλικτη προς τις χώρες οι οποίες βρέθηκαν σε προγράμματα διάσωσης, και αυτό βελτιώνει ακόμη περισσότερο το κλίμα απέναντι στην Ελλάδα», σημείωσε ο Ματ Κερνς, στρατηγικός αναλυτής της Rabobank. Η Ελλάδα θέλει φέτος να προχωρήσει σε δεύτερη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ, ενώ ζητεί περισσότερη ευελιξία από τους Ευρωπαίους πιστωτές έτσι ώστε να «δημιουργηθεί» περαιτέρω δημοσιονομικός χώρος, διεκδικώντας τη μείωση των στόχων για τα πλεονάσματα από το 2021 καθώς και τη χρήση των κερδών από τα ANFAs/SMPs για επενδύσεις.
Την Παρασκευή, ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Οικονομία Πάολο Τζεντιλόνι, δήλωσε ότι η Κομισιόν θα αναθεωρήσει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2020, φέρνοντας στην αγορά νέα τονωτική ένεση. ‘Όπως είπε η νέα πρόβλεψη της Κομισιόν (από το 2,3%^) θα είναι πιο κοντά στις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος. Με λίγα λόγια κοντά στο 2,4% με 2,5%.
Εκτός από τα παραπάνω, πολύ σύντομα θα υπάρξει και νέος θετικός καταλύτης για τα ελληνικά ομόλογα και γενικότερα για την επενδυτικής εικόνα της Ελλάδας. Στα τέλη του μήνα θα έρθει τέλος των περιορισμών που είχαν οι ελληνικές τράπεζες στις αγορές ελληνικών κρατικών ομολόγων. Το όριο που έχει τεθεί από τον SSM είναι από τα θέματα που έχουν απασχολήσει έντονα τα μεγάλα διεθνή funds, κάτι που γινόταν εμφανές σε όλα τα πρόσφατα roadshows. Το όριο είχε επιβληθεί το 2015 και συνδεόταν με τις θέσεις που κατείχαν οι ελληνικές συστημικές τράπεζες εκείνη τη στιγμή. Ωστόσο, δεδομένου ότι η χώρα είναι εκτός QΕ, οι ελληνικές τράπεζες έχουν μηδενίσει την εξάρτησή τους από τον ELA, η Ελλάδα εδραιώνει όλο και περισσότερο την παρουσία της στις αγορές και οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ με τη ζήτηση των επενδυτών να παραμένει ισχυρή, το να επιτραπεί στις τράπεζες να αγοράσουν όσα ομόλογα θέλουν, είναι λογικό. Όλα πλέον είναι έτοιμα και η απόφαση αυτή αναμένεται να έχει σημαντικό θετικό αντίκτυπο στην αγορά ομολόγων. Θα δημιουργήσει μία νέα πηγή ζήτησης, κάτι που ίσχυε στο παρελθόν και την οποία ήδη έχουν τα ιταλικά και τα ισπανικά ομόλογα.
Την ίδια στιγμή, οι αγορές ήδη στέλνουν σημαντικά μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση και κυρίως προς τους οίκους αξιολόγησης. Τα ελληνικά CDS, τα ασφάλιστρα έναντι του κινδύνου αθέτησης πληρωμών, έχουν σημειώσει τόση μεγάλη βελτίωση που πλέον αντανακλούν τα επίπεδα μίας χώρας η οποία βρίσκεται μία ανάσα πριν την «επενδυτική βαθμίδα». Αυτό είναι το συμπέρασμα από τους πίνακες που δημοσίευσε η Moody’s για τις εξελίξεις στην αγορά των CDS διεθνώς, όπου η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη 10αδα με την μεγαλύτερη βελτίωση διεθνώς. Συγκεκριμένα, την τελευταία εβδομάδα, τα ελληνικά 5ετή CDS υποχώρησαν στις 95 μ.β (από 106 μ.β) κάτι που σημαίνει ότι η αξιολόγηση της αγοράς τοποθετεί την βαθμολογία της Ελλάδας στο Ba1 και ένα μόλις σκαλοπάτι κάτω από το investment grade από την Moodys, τη στιγμή που ο οίκος δίνει πολύ χαμηλότερη βαθμολογία, B1, η οποία και είναι τρεις βαθμίδες χαμηλότερα από αυτήν της αγοράς.
Αυτό εξηγεί και τη δίψα των επενδυτών για τα ελληνικά ομόλογα, οι οποίοι τρέχουν να επιβιβαστούν στο τρένο του ράλι το οποίο όπως φαίνεται έχει δρόμο ακόμη, τουλάχιστον έως την ένταξη της χώρας στο κλαμπ της «επενδυτικής βαθμίδας» και άρα στο QE…
Facebook Comments