Η Ελλάδα με το φθηνότερο κόστος δανεισμού
Έτσι, με τις Ελβετία, Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία Γαλλία Ιρλανδία Βέλγιο και Ιαπωνία να αποτελούν τις χώρες που αυτή τη στιγμή δανείζονται με αρνητικά επιτόκια
Έτσι, με τις Ελβετία, Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία Γαλλία Ιρλανδία Βέλγιο και Ιαπωνία να αποτελούν τις χώρες που αυτή τη στιγμή δανείζονται με αρνητικά επιτόκια
Η Ελλάδα έχει τις μεγαλύτερες προοπτικές αναβάθμισης της πιστοληπτικής της ικανότητας από τους οίκους, (μετά και την Fitch, που έφερε τη βαθμολογία της Ελλάδας μόλις δύο σκαλοπάτια χαμηλότερα από το investment grade) κάτι που σημαίνει ότι η προοπτική της ένταξης στο QE της ΕΚΤ δεν αποτελεί για πολλούς απλά ένα σενάριο, αλλά θέμα χρόνου.
Η επιτυχημένη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με το 15ετές ομόλογο, οι αισιόδοξες δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ και η αναβάθμιση των προβλέψεων της Κομισιόν για τις φετινές αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας στο 2,4%, σε μια χρονιά όπου – κατά την ίδια – η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα συνεχίσει να επιβραδύνεται και να είναι υποτονική, αποτελούν χωρίς αμφιβολία ισχυρά σινιάλα για την αγορά, για την πρόοδο και τις προοπτικές που εμφανίζει η Ελλάδα.
Αυτό, σε συνδυασμό και με το κυνήγι των επενδυτών για αποδόσεις – λόγω του διεθνούς κλίματος – έχουν οδηγήσει σε ένα διαρκές ράλι στα ελληνικά ομόλογα, τα οποία πλέον λαμβάνουν την 21η θέση στον κόσμο με τις χαμηλότερες αποδόσεις. Η βελτίωσή τους ωστόσο είναι κατά πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες χώρες το τελευταίο διάστημα, έχοντας μετατραπεί από κίνδυνος των αγορών σε ασφαλές καταφύγιο, ενώ οι επενδυτές τρέχουν να προλάβουν το… τρένο της περαιτέρω βελτίωσης.
Έτσι, με τις Ελβετία, Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία, Γαλλία, Ιρλανδία, Βέλγιο και Ιαπωνία να αποτελούν τις χώρες που αυτή τη στιγμή δανείζονται με αρνητικά επιτόκια – όπως αποτυπώνεται στην απόδοση των 10ετών ομολόγων –, η Ελλάδα έρχεται μετά τη Σλοβενία, τη Βουλγαρία, τη Μάλτα, την Ισπανία, την Κύπρο, την Ταϊβάν, την Κροατία το Ην. Βασίλειο, το Ισραήλ και την Ιταλία, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου να διατηρείται κάτω από το 1%, στο 0,92%, και μία ανάσα μακριά από αυτήν του ιταλικού. Μεταξύ των 62 χωρών η Ελλάδα είναι 21η. Οι ΗΠΑ, για παράδειγμα, είναι στην 29η θέση με 1,588%. Θυμίζουμε πως το 2012 οι ελληνικές αποδόσεις ήταν στο 44%, ενώ το καλοκαίρι του 2015 στο 16%…
Κούρταλη Ελευθερία
Facebook Comments