Περίπου 10.000 τετράδια με αντικαπνιστικό μήνυμα διανέμει αυτές τις ημέρες στους μαθητές της πέμπτης και της έκτης τάξης όλων των δημοτικών σχολείων της Αθήνας ο δήμος Αθηναίων, σε συνεργασία με το Ερευνητικό Εργαστήριο «George D. Behrakis».

Τα τετράδια αυτά, που η επιμέλεια των μηνυμάτων τους αλλά και η εικονογράφησή τους έγινε από ειδικούς επιστήμονες, δίνουν το μήνυμα στους μαθητές ότι γυρίζοντας την πλάτη στο κάπνισμα και υιοθετώντας μια πιο υγιεινή καθημερινότητα (με άθληση, σωστή διατροφή κ.ά.) βρίσκονται στον δρόμο για μια καλύτερη ζωή.

Το μότο «Μαθαίνω να μην καπνίζω» είναι γραμμένο στην πρώτη σελίδα του τετραδίου και ανάμεσα στα μηνύματα που βλέπουν οι μαθητές είναι κι αυτό: «Αυτό το όμορφο τετράδιο που θα ανοίξεις θα σε μάθει πώς, ποτέ σου να μην καπνίσεις. Πώς να αγαπάς τη ζωή, να γελάς συχνά, να πετάς από υγεία, χαρά και ομορφιά»

Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης συναντήθηκε το προηγούμενο διάστημα με τον πρόεδρο της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τον έλεγχο του καπνίσματος καθηγητή Παναγιώτη Μπεχράκη και συζήτησαν εκτενώς τις δυνατότητες συνεργασίας με το Ερευνητικό Εργαστήριο «George D. Behrakis» του οποίου πρωτοβουλία είναι και η δημιουργία αυτών των τετραδίων.

«Πρόκειται για ένα χρηστικό τετράδιο-έργο τέχνης, που με την ομορφιά των εικόνων και των λόγων του έχει αγαπηθεί από την σχολική κοινότητα, γιατί με ευχάριστο τρόπο και θετικά μηνύματα, πείθει τον μαθητή να επιλέξει το μη κάπνισμα ως προτιμότερο τρόπο ζωής» δήλωσε ο κ. Μπεχράκης. Όπως σημείωσε, τα παιδιά σήμερα, όχι μόνο αποστρέφονται το κάπνισμα, αλλά είναι αυτά που συμβουλεύουν τους γονείς τους να μην καπνίζουν, παίρνοντας έτσι στα χέρια τους την επίλυση ενός κοινωνικού προβλήματος, που μέχρι πρότινος δύσκολα τολμούσε να αγγίξει κανείς.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης ανέφερε πως «καμία απαγόρευση και κανένας νόμος δεν μπορεί να πετύχει αυτό που μπορούν να κάνουν η πρόληψη, η παιδεία και η ενημέρωση». «Στόχος μας», πρόσθεσε, «είναι να φυτέψουμε κι εμείς έναν σπόρο για τη δημιουργία μιας κοινωνίας με πολίτες που συνειδητά επιλέγουν να μην καπνίζουν».

Facebook Comments