Απαντήσεις σε μία σειρά από ερωτήματα, που θα μπορούσαν να ρίξουν φως σε… σκοτεινές πτυχές της υπόθεσης Folli Follie, ζήτησε από τη νέα διοίκηση της εισηγμένης ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ελλήνων Επενδυτών (ΕΕΕ), κ. Γιάννης Κυριακόπουλος.

Ειδικότερα, συμμετέχοντας – ως έχει δικαίωμα εκ του Νόμου – στη χθεσινή γενική συνέλευση, η οποία, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε παρουσία του κ. Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, ο κ. Κυριακόπουλος απηύθυνε τις εξής ερωτήσεις:

  1. Πως είναι δυνατόν να καταρτιστεί συμφωνία με τους πιστωτές, όταν δεν υπάρχουν ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις του 2018, ενώ αυτές του 2017 περιέχουν τουλάχιστον 30 αρνητικές γνώμες; «Η διοίκηση αρκέστηκε να επιβεβαιώσει ότι η συμφωνία είναι στις… ράγες, ανακοινώνοντας πως τα αποτελέσματα της χρήσης του 2018 θα δημοσιοποιηθούν μέχρι το τέλος του τρέχοντος Μαίου», αναφέρει στο Marketnews.gr ο κ. Κυριακόπουλος.
  2. Για ποιο λόγο δεν έχει ολοκληρωθεί η δικανική έρευνα, που ξεκίνησε η Alvarez & Marsal; Υπενθυμίζεται πως, στον απόηχο της έκθεσης της Quintessential Capital Management στις 3 Μαΐου 2018, η εταιρεία προσέλαβε αφενός, την Ernst&Young (στις 14 Ιουνίου 2018) και αφετέρου, την A&M, προκειμένου να ελέγξουν τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα, τις εμπορικές απαιτήσεις, τις υποχρεώσεις και άλλα τρέχοντα στοιχεία του ενεργητικού των ασιατικών θυγατρικών. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της ΕΕΕ, από τα συμφραζόμενα της διοίκησης της εισηγμένης – μιας και δεν υπήρξαν ευθείς απαντήσεις – εξάγεται το συμπέρασμα πως η επίμαχη έρευνα έχει διακοπεί. «Αυτό είναι πολύ σοβαρό θέμα», προσθέτει ο ίδιος.  
  3. Γιατί η διοίκηση δεν έχει δώσει καμία απάντηση ακόμα στο τι απέγινε ο δανεισμός, ύψους 479 εκατ. ευρώ, τον οποίο έχει αναλάβει η FF από το 2015(437 εκατ. ευρώ τα ομόλογα + 42 εκατ. ευρώ ο τραπεζικός δανεισμός). Πως είναι δυνατόν να απωλέσθηκε τέτοιο τεράστιο ποσό;
  4. Πως είναι δυνατόν από ταμειακά διαθέσιμα, ύψους 176 εκατ. ευρώ, στις 31/12/17 (σύμφωνα με τις αναθεωρημένες οικονομικές καταστάσεις) να φτάσει σε λίγους μήνες η διοίκηση να δηλώνει έλλειψη χρημάτων στο ταμείο της, όπως έγινε στην εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων τον Νοέμβριο 2018 (κάτι, που ορθά το δικαστήριο δεν έλαβε υπόψη του); Σύμφωνα με τους κ. κ. Γεώργιο Σάμιο και Γεώργιο Ιωαννίδη, η περιουσιακή κατάσταση του Ομίλου παραμένει αμετάβλητη, παρά την πρόσφατη δέσμευση πακέτου μετοχών της Dufry, με απόφαση της Αρχής Καταπολέμησης Παράνομων Δραστηριοτήτων. Το ζήτημα αυτό, άλλωστε, όπως αποκάλυψαν οι ίδιοι, απασχολεί πλέον το δαιτητικό δικαστήριο της Νέας Υόρκης. «Τα χρηματικά διαθέσιμα βρίσκονται σε ικανοποιητικά επίπεδα, ενώ όλα τα εμπορεύματα είναι προπληρωμένα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σάμιος, επαναλαμβάνοντας πως η εταιρεία είναι απόλυτα και έγκαιρα συνεπής προς εργαζομένους και ελληνικό δημόσιο.
  5. Πότε κατατέθηκε η προβλεπόμενη από τον Ν. 4548/2018 εταιρική αγωγή κατά όσων έβλαψαν την εταιρεία και εάν δεν έχει συμβεί αυτό ποιοι είναι οι λόγοι ή ποια πρόσωπα εμποδίζουν την κατάθεσή της; «Όπως ενημερωθήκαμε, οι αγωγές αφορούσαν στους κ. κ. Δημήτρη Κουτσολιούτσο, Ιωάννη Μπεγέτη και Λο Τσιν Τσουέν, με τις όποιες εξελίξεις να έρχονται από το… Χονγκ Κονγκ», τονίζει ο κ. Κυριακόπουλος.
  6. Για ποιο λόγο έχουν ξοδευτεί αλόγιστα δεκάδες εκατομμυρίων σε αμοιβές συμβούλων, την ίδια ώρα, που οι νομικοί σας σύμβουλοι υποστηρίζουν στα δικαστήρια ότι το ταμείο της εταιρείας είναι σχεδόν άδειο; «Είναι το μοναδικό θέμα, στο οποίο είχαμε σύγκλιση απόψεων με τον κ. Κουτσολιούτσο», αναφέρει ο γενικός γραμματέας της ΕΕΕ, επικαλούμενος στοιχεία, βάσει των οποίων μέλος του διοικητικού συμβουλίου έφτανε να παίρνει 160.000 ευρώ/μήνα.
  7. Πως μπορεί λογικά να εξηγηθεί αυτή η συνεχής εναλλαγή και οι παραιτήσεις στα μέλη των ΔΣ και των επιτροπών ελέγχου; Τι συμβαίνει, τελοσπάντων, στην FF; Να σημειωθεί πως η χθεσινή γενική συνέλευση – με τις ψήφους των Κουτσολιούτσων – δεν έδωσε το «πράσινο φως» για την Επιτροπή Ελέγχου, με επικεφαλής τον κ. Περικλή Δοντά. Την ίδια ημέρα, ωστόσο, το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας έκανε δεκτό το αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τον διορισμό νέου προσωρινού ΔΣ. «Μέσα σε 1,5 χρόνο έχουν αλλάξει 30 συμβούλια», αναφέρει ο κ. Κυριακόπουλος και καταλήγει: «Πρόκειται για ένα… καρουσέλ, που έχει ως στόχο να χάνεται ο έλεγχος της υπόθεσης».

Βελεσιώτη Αγγελική

Facebook Comments