Η επιδημία του κινεζικού κορωνοϊού που μπορεί να μετεξελιχθεί σύντομα σε μια παγκόσμια επιδημία,  αποτελεί αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία, κι άρα για την ελληνική οικονομία, η οποία είναι ιδιαίτερα ευάλωτη μετά την δεκαετή κρίση.

Αυτό είναι το συμπέρασμα όλων των αναλυτών, σε παγκόσμιο επίπεδο σήμερα, καθώς η εξέλιξη του κορωνοϊού ο όποιος πλήττει πλέον και ευρωπαϊκές χώρες, όπως η γειτονική μας Ιταλία, έχει σημάνει συναγερμό διεθνώς. Ουδείς αυτή τη στιγμή μπορεί να προβλέψει πως θα εξελιχθούν τα πράγματα τόσο από πλευράς Δημόσιας υγείας αλλά κυρίως και από οικονομικής. Ήδη ο γενικός γραμματέας του κυβερνώντος κομμουνιστικού κόμματος της Κίνας Σι τζι Πινγκ, έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου ότι η χώρα του αναμένει μεγάλο πλήγμα στην οικονομία της εξαιτίας της επιδημίας. Παρόμοιες είναι οι προβλέψεις κι άλλων, όπως του ΔΝΤ και της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας. Ήδη το διεθνές εμπόριο κι ο τουρισμός έχουν δεχτεί πλήγματα, που μπορεί να αποδειχτούν χειρότερα, εφόσον η επιδημία εξελιχθεί τους προσεχείς μήνες ταχύτερα του αναμενομένου και δεν αντιμετωπισθεί.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η βαρύτητα των προβλημάτων, που αντιμετωπίζει η παρούσα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι πολύ μεγάλη. Ποτέ άλλοτε την τελευταία δεκαετία, παρά το γεγονός ότι είχαμε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της χρεωκοπίας, δεν είχαμε υποστεί τόσο μεγάλες επιθέσεις από προβλήματα τα οποία δεν προκάλεσε η ελληνική πλευρά. Με σημαντικότερο φυσικά τις σχέσεις μας με την Τουρκία, η αρνητική κλιμάκωση των οποίων οφείλεται αποκλειστικά και μόνον στην επιθετικότητα του καθεστώτος της Άγκυρας. Σε συνδυασμό με το μεταναστευτικό, που κακά τα ψέματα σε μεγάλο βαθμό προκαλείται από το τουρκικό καθεστώς, οι σχέσεις μας με την γείτονα αποτελούν το μεγαλύτερο και πιο δυσεπίλυτο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σήμερα. Εάν σε αυτό προστεθεί το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουμε συνέλθει από τις τρομερές επιπτώσεις της χρεωκοπίας του 2010, το περιβάλλον καθίσταται ασφυκτικό για την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, που έχει να αντιμετωπίσει μια πρωτοφανή αρνητική συγκυρία. 

Στα ελληνοτουρκικά ζητήματα και στο μεταναστευτικό είναι πολύ λίγα τα πράγματα που μπορεί να κάνει κυβέρνηση, πέραν αυτών που ήδη προσπαθεί με πολύ μεγάλο κόπο και με πολύ μεγάλο κόστος. Στην οικονομία όμως, από την οποία και θα κριθεί εκλογικά στο τέλος της τετραετίας, οπότε θα στηθούν οι επόμενες κάλπες μπορούν να γίνουν πολύ σημαντικά πράγματα. Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην πολιτική επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας την περασμένη Κυριακή, επεσήμανε, με κατηγορηματικό τρόπο, που δεν παίρνει αμφισβήτηση, ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν οπωσδήποτε στο τέλος τετραετίας, δηλαδή το νωρίτερο την άνοιξη του 2023. Αυτό δίνει στην κυβέρνηση του ένα σημαντικό περιθώριο χρόνου να αλλάξει πολλά από τα κακώς κείμενα της ελληνικής πραγματικότητας, κυρίως στους τομείς της δημόσιας διοίκησης και της λειτουργίας της οικονομίας.

Το βάρος της η κυβέρνηση πλέον πρέπει να το ρίξει στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν σε αυτούς τους τομείς. Η κοινωνία πρέπει να αλλάξει. Το ίδιο το εκλογικό σώμα αυτό ζητά. Ο νόμος,για παράδειγμα,  για την παρεμπόδιση αυτών των διαδηλωτών που επιδιώκουν παράνομος να παρακωλύσουν τις δημόσιες συγκοινωνίες και την ομαλή κυκλοφορία των πολιτών στο κέντρο της Αθήνας και των άλλων μεγάλων πόλεων, πρέπει να επιβληθεί. Ήδη αυτός ο νόμος έρχεται στη Βουλή για ψήφιση και παρά τις αντιδράσεις της αριστεράς, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, είναι αποφασισμένη να τον επιβάλλει. Η χώρα δεν μπορεί να είναι ξέφραγο αμπέλι. Δεν μπορεί να κάνει μια μικρή μειοψηφία ότι της καπνίζει εις βάρος της πλειοψηφίας. Και αυτό πρέπει να φανεί σε όλες τις διαστάσεις του προβλήματος, προκειμένου να αντιληφθούν και υποψήφιοι επενδυτές ότι κάτι σημαντικό αλλάζει στη χώρα. Παράλληλα μεγάλες μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν στον τρόπο που λειτουργεί η δημόσια διοίκηση. Πρέπει να προχωρήσει η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Η μείωση της γραφειοκρατίας. Η ψηφιακή αλλαγή της λειτουργίας της Δημόσιας διοίκησης. Η ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης. Η γρήγορη αλλαγή του τρόπου με τον οποίον το εκπαιδευτικό μας σύστημα θα προσαρμοστεί στις ανάγκες της αγοράς. Αυτά πρέπει να γίνουν μέσα στο προσεχές διάστημα των τριών και πλέον ετών που έχει στη διάθεση της αυτή η κυβέρνηση. Και αν τα καταφέρει, τότε στις επόμενες εκλογές του 2023, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ν.Δ. θα επιφέρουν μια νέα μεγάλη συντριπτική ήττα στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣυΡιζΑ. Γι’ αυτό και εντός αλλά και εκτός της Ν.Δ., δεν είναι λίγοι εκείνοι που επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου δεν έχει δικαίωμα να αποτύχει.

Συγχρόνως, η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει γρήγορα και στον τομέα των επενδύσεων. Είναι κομβική σημασίας μέχρι το φθινόπωρο να έχουν προχωρήσει δύο έως τρεις εμβληματικές επενδύσεις, όπως είναι αυτή του Ελληνικού. Ειδάλλως κινδυνεύει να μετατραπεί το όλο εγχείρημα σε κακόγουστο ανέκδοτο. Αυτό ο πρωθυπουργός το κατανοεί και δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέψει να συμβεί. Ήδη, όπως ανακοίνωσε ο κύριος Μητσοτάκης με την ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή του κόμματος του, εντός του τρέχοντος έτους υλοποιούνται θεσμικές προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ, όπως είναι η σταδιακή κατάργηση της εισφοράς κοινωνικής αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος, η μείωση των εισφορών των μισθωτών στην κοινωνική ασφάλιση κοκ. Η βελτίωση του επιπέδου και της ποιότητας διαβίωσης των πολιτών είναι τελικά το κριτήριο από το οποίο θα κριθεί η κυβέρνηση στις εκλογές του 2023!

Facebook Comments