Κορωνοϊός: Νέα μέτρα αντιμετώπισης ανακοινώνει το Βερολίνο

Deutsche Welle

Κορωνοϊός: Νέα μέτρα αντιμετώπισης ανακοινώνει το Βερολίνο, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Επιπλέον προληπτικά μέτρα στη μάχη αντιμετώπισης του κορωνοϊού λαμβάνουν οι γερμανικές αρχές. Μετά από την πρώτη του συνεδρίαση το συμβούλιο διαχείρισης κρίσεων, που συστήθηκε ειδικά για την αντιμετώπιση της πανδημίας, οι υπουργοί Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ και Υγείας Γενς Σπαν ανακοίνωσαν σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο ότι οι επιβάτες πτήσεων, όχι μόνο από την Κίνα, αλλά και από χώρες όπως Νότια Κορέα, Ιαπωνία, Ιράν και Ιταλία υποχρεούνται να ενημερώνουν μετά την άφιξή του σε γερμανικά αεροδρόμια πληροφορίες για τον τόπο διαμονής τους έτσι ώστε να εντοπίζονται ταχύτερα σε περίπτωση που συνεπιβάτης τους έχει προσβληθεί από τον ιό. Παρόμοια μέτρα σχεδιάζονται και για τις διασυνοριακές σιδηροδρομικές και ναυτικές συγκοινωνίες.

Ο γερμανός υπουργός Υγείας τόνισε πάντως ότι πρωταρχικός στόχος παραμένει ο περιορισμός εξάπλωσης του ιού στη Γερμανία και παραδέχθηκε, όπως άλλωστε και ο υπουργός Εσωτερικών, ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί τα τελευταία 24ωρα.

Θα πραγματοποιηθεί η Έκθεση Τουρισμού του Βερολίνου;

Στα μέτρα που ανακοίνωσαν οι δύο υπουργοί περιλαμβάνονται και αυστηρότερες ιατρικές εξετάσεις αιτούντων άσυλο από χώρες με σημαντικό αριθμό κρουσμάτων, όπως είναι το Ιράκ, το Ιράν ή το Αφγανιστάν. Παράλληλα η Γερμανία αναστέλλει τις επαναπροωθήσεις και επιστροφές προσφύγων από και προς την Ιταλία στο πλαίσιο του Κανονισμού του Δουβλίνου.

Αύριο Παρασκευή το συμβούλιο διαχείρισης κρίσεων θα αποφανθεί αν θα πρέπει να πραγματοποιηθεί ή όχι η Παγκόσμια Έκθεση Τουρισμού ITB του Βερολίνο που έχει προγραμματιστεί για τις 4 με 8 Μαρτίου. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας θα τεθούν επί τάπητος η προστασία της υγείας και το οικονομικό συμφέρον. Οι διοργανωτές πάντως έχουν ενημερώσει τις αρχές ότι δεν θα επιτραπεί η είσοδος σε εκθέτες που τις τελευταίες 14 μέρες επισκέφθηκαν περιοχές «υψηλού κινδύνου», έχουν πυρετό ή βήχουν. Όσον αφορά αθλητικές διοργανώσεις, όπως οι αγώνες της Μπουντελίγκα, οι δύο υπουργοί τόνισαν ότι προς το παρόν το Βερολίνο δεν θεωρεί ότι συντρέχει λόγος για συγκεκριμένα μέτρα. Το μόνο καθοριστικό κριτήριο είναι αν συμμετέχουν αθλητές από χώρες με κρούσματα κορωνοϊού, υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος είναι αρμόδιος για ζητήματα αθλητισμού.

Μετά τα κρούσματα του ιού στην περιοχή του Χάινσμπεργκ, κοντά στο Άαχεν, οι αρχές έθεσαν σε καραντίνα εκατοντάδες πολίτες, οι οποίοι οφείλουν να παραμείνουν στα σπίτια τους. Σύμφωνα με τους υπουργούς Υγείας και Εσωτερικών το ζητούμενο στο συμβούλιο διαχείρισης κρίσεων είναι να ορίσει συγκεκριμένους κανόνες για μεγάλες διοργανώσεις. Όπως είναι για παράδειγμα η ενημέρωση του κοινού για την πρόληψη του ιού ή η διάθεση αντισηπτικών προϊόντων. Οι τελικές αποφάσεις για την πραγματοποίηση ή ακύρωση μιας διοργάνωσης βρίσκονται ωστόσο στην αρμοδιότητα των τοπικών αρχών, κατέστησαν σαφές οι κύριοι Ζέεχοφερ και Σπαν.