Πτώση διαρκείας για το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς ο «ιός» του πανικού μεταδίδεται από αγορά σε αγορά.

Ο απολογισμός του sell-off έως σήμερα “μιλά” από μόνος του. Ο Γενικός Δείκτης έχει χάσει πάνω από 20% σε δύο εβδομάδες, ο τραπεζικός δείκτης έχει βυθιστεί σε χαμηλά 10 μηνών και η ελληνική αγορά έχει μετατραπεί από το “αστέρι του 2019” στη χειρότερη σε αποδόσεις αγορά διεθνώς.

Οι εγχώριοι αναλυτές εμφανίζονται έντονα προβληματισμένοι για την δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η αγορά αποφεύγοντας να κάνουν οποιαδήποτε πρόβλεψη για το πότε το Χ.Α θα βρει… πάτο. Η απουσία οποιασδήποτε ορατότητας για τις ακριβείς συνέπειες της εξάπλωσης του κοροναϊού στην οικονομία, τα μέτρα στα οποία προχωρούν ή θα προχωρήσουν οι κεντρικές τράπεζες είναι άγνωστο αν αρκούν, με την αβεβαιότητα και τη μεταβλητότητα να αποτελούν το μόνο σίγουρο “στοίχημα”.

Ο Γενικός Δείκτης κινείται με πτώση της τάξης του 4,33% στις 696,63 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώνεται στα 7 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί κατά 2,19% στις 1.810,33 μονάδες, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης σημειώνει απώλειες 1,69% στις 945 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση της τάξης του 4,32% στις 561,38 μονάδες, με την Alpha Bank να κινείται στο -3,02, την Πειραιώς στο -6,24%, την Εθνική στο -3,89% και τη Eurobank στο -4,60%.

Η εικόνα του Χ.Α. δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο σε ό,τι αφορά τις “αντοχές” του για τη συνέχεια, με δεδομένο και η τρέχουσα βίαια διόρθωση έχει συνδυαστεί με εκτόξευση του τζίρου, που σημαίνει αυτομάτως και ισχυρή αποχώρηση επενδυτών, σε μία στιγμή που η επιστροφή των θεσμικών ήταν και το μεγάλο ζητούμενο. Το ελληνικό Χρηματιστήριο παραμένει μία αναδυόμενη και ρηχή αγορά, είναι “λογικό” να βρίσκεται ανοχύρωτο στα σοκ, τη στιγμή που δεν υπάρχουν ισχυρά “αναχώματα” από θεσμικά χαρτοφυλάκια.

Οι τράπεζες δέχονται ισχυρότατο σφυροκόπημα με τις απώλειες από τα πρόσφατα υψηλά τους να έχουν υπερβεί το 30%. H JPMorgan ωστόσο εξακολουθεί να τους δίνει ψήφο εμπιστοσύνης βλέποντας ανάκαμψη τουλάχιστον 34% κατά μέσο όρο για τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών.

Οι ειδικοί της JPMorgan σημειώνουν πως οι ρευστοποιήσεις στην ελληνικά αγορά και ειδικά οι απώλειες των τραπεζών είναι περισσότερο αποτέλεσμα του διεθνούς αρνητικού κλίματος και όχι τόσο συγκεκριμένων ανησυχιών για την δική τους πορεία. Το Χ.Α. δεν μπορεί να μείνει αλώβητο από τις διεθνείς εξελίξεις.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments