Με έναν άκρως απάνθρωπο τρόπο επέλεξε για μια φορά ακόμα ο Ερντογάν να ζητήσει την προσοχή των ηγετών και να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη στη χώρα του. Αυτό συμβαίνει ιστορικά κάθε φορά που η πολιτική γίνεται ομοτράπεζος του λαϊκισμού και της ανηθικότητας, κάθε φορά που παρανοϊκοί ηγέτες παίρνουν στα χέρια τους την τύχη ενός λαού, επιβάλλοντας καθεστωτικές πρακτικές.

Ο Ερντογάν βρίσκεται σε πανικό και προσπαθεί να καλύψει με ανήθικα τεχνάσματα τη στρατιωτική του ήττα στη Συρία και τη δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα εξαιτίας του.

Είναι γνωστό σε όλους ότι δεν διακρίνει ούτε τον ίδιο ούτε την κυβέρνησή του Δημοκρατική Κουλτούρα. Εκβιαστικές συμπεριφορές που χρησιμοποιούν ανθρώπινες ζωές για επίτευξη πολιτικών σχεδίων, προπαγάνδα, φίμωση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, φυλακίσεις δημοσιογράφων, εξόντωση πολιτικών αντιπάλων, τρομοκρατία αντιφρονούντων πολιτών, διώξεις και αυθαίρετες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων για πολιτικούς λόγους, αυθαιρεσίες, ρητορική του μίσους, απουσία ουσιαστικού πολιτικού διαλόγου.

Οι ηγέτες της Ευρώπης πρέπει να μείνουν ενωμένοι. Να  κινηθούν αποφασιστικά, τώρα σ’ αυτή την κρίσιμη συγκυρία. Δεν είναι τα σύνορα της Ελλάδας που απειλούνται από τις επιθετικές τακτικές του Ερντογάν, αλλά τα σύνορα της Ευρώπης. Δεν είναι τα σύνορα της Ευρώπης που απειλούνται, αλλά τα όρια της νομιμότητας, του σεβασμού σε διμερείς συμφωνίες, του σεβασμού στο διεθνές δίκαιο. Και πέρα και πάνω απ’ όλα είναι η απάνθρωπη εκμετάλλευση της ανθρώπινης ζωής.

Οι ηγέτες της Ευρώπης οφείλουν να εργαστούν για την εξεύρεση ειρηνικής, ριζικής λύσης τόσο στο πρόβλημα της Συρίας όσο και στα προβλήματα που ο Ταγίπ Ερντογάν μεθοδεύει, συντηρεί και επιδεινώνει με τη στάση του. Οφείλει να λάβει δραστικά μέτρα που να αποδεικνύουν έμπρακτα την εναντίωσή της στις πρακτικές αυτές.

Ήρθε η ώρα να πάρει αποφάσεις η  Ευρώπη της Δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, της νομιμότητας, του ορθολογισμού, του ανθρωπισμού.

Facebook Comments