Μπορεί η συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον Ταγίπ Ερντογάν, τον Σαρλ Μισέλ και την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν να ήταν εξαιρετικά δύσκολη, είχε όμως ένα πρώτο αποτέλεσμα: η Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας αναγνωρίστηκε ως βάση συζήτησης, επί της οποίας θα γίνουν διορθώσεις. Αυτά τα σημεία θα κληθούν να επεξεργαστούν ο Ύπατος Αρμοστής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου από μέρους της Τουρκίας.
 
Πρακτικά, μπορεί οι δυσκολίες να είναι πολλές και σημαντικές, αλλά το παζάρι έχει αρχίσει. Και αυτό γιατί όλες οι πλευρές αναγνωρίζουν ότι η Συμφωνία, η οποία δούλεψε το 2016 και το 2017, πρέπει να αλλάξει, προκειμένου να γίνει κανονικά λειτουργική.
 
Η Ελλάδα έχει καταλάβει τι παίζεται εδώ και βλέπει ένα παράθυρο ευκαιρίας. Αρχικά, η επίσκεψη Μισέλ-Φον Ντερ Λάιεν-Σασσόλι στον Έβρο κατέστησε σαφές το ότι μιλάμε για ευρωπαϊκά σύνορα. Δεύτερον, κατέστη επίσης σαφές ότι δεν γίνεται δουλειά με εκβιασμούς. Τρίτον, η Τουρκία έχει ένα ευρύ φάσμα διεκδικήσεων, ξεκινώντας από περισσότερα χρήματα για τους πρόσφυγες και φτάνοντας ως την τελωνειακή ένωση και την απελευθέρωση της βίζα για τους πολίτες της που ταξιδεύουν στην Ε.Ε.
 
Κάπου εδώ μπαίνουμε πιο ενεργά εμείς. Το έθεσε ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Άνγκελα Μέρκελ. Αφού η Τουρκία «φορτώνει» το τραπέζι, αλλά η ΕΕ διαπιστώνει ότι αυτή τεντώνει το σχοινί, βάζει και η Αθήνα πράγματα επί τάπητος. Για παράδειγμα, επιστροφές μεταναστών και από την ενδοχώρα, όχι μόνο από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, προς την Τουρκία, αλλά και περιπολίες της Frontex εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων για να γίνεται άμεσα αποτροπή του απόπλου βαρκών από τα τουρκικά παράλια.
 
Βεβαίως, μένει να δούμε, αν ο Ερντογάν θα συμπεριφερθεί ψύχραιμα στα σύνορα τις επόμενες μέρες. Άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε ως βάση για οιαδήποτε συζήτηση την αποκλιμάκωση της έντασης.
 
Ο εξ απορρήτων

Facebook Comments