Ο τουρισμός είναι μια τεράστια και συνεχώς αναπτυσσόμενη βιομηχανία αξίας 12 τρισεκατομμυρίων δολαρίων διεθνώς, και οι διαταραχές που σχετίζονται με την επιδημία κορωνοϊού θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις τόσο στις εγχώριες οικονομίες όσο και στην παγκόσμια αύξηση του ΑΕΠ, σημειώνει η Citigroup σε νέα έκθεση της όπου εξετάζει τις επιπτώσεις της τρέχουσας κρίσης στον κλάδο του τουρισμού.

Ο αντίκτυπος στο παγκόσμιο ΑΕΠ, ακόμη και από τη μείωση των δαπανών που σχετίζονται με τον τουρισμό κατά μόλις 10% μπορεί να αφαιρέσει πολλές ποσοστιαίες μονάδες από την ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ το 2020, όπως προειδοποιεί.

Εάν οι διεθνείς ταξιδιωτικές δαπάνες επιβραδυνθούν ή σταματήσουν μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, τότε η παγκόσμια αύξηση του ΑΕΠ ενδέχεται να μειωθεί κατά 0,2% έως 1,7% το 2020. Εάν τα διεθνή και τα εσωτερικά ταξίδια επιβραδυνθούν ή σταματήσουν, τότε το “χτύπημα” θα μπορούσε να είναι 0,6% έως 6,5% το 2020.

Οι πιο ευάλωτες οικονομίες στις διαταραχές του τουρισμού μέσω του ίδιου του ΑΕΠ, των θέσεων απασχόλησης και των εξαγωγών υπηρεσιών, έχουν μικρότερη συνεισφορά στην παγκόσμια οικονομία. Μεταξύ των 10 χωρών που έχουν τα περισσότερα κρούσματα, η Ταϊβάν  το Χονγκ Κονγκ, η Ισπανία και η Ιταλία, φαίνεται να είναι οι πιο ευάλωτες σε διακοπή της παγκόσμιας ταξιδιωτικής και τουριστικής δραστηριότητας.

Η Citi διεξάγει την ίδια άσκηση για σχεδόν 90 οικονομίες που έχουν τουλάχιστον ένα κρούσμα κορωνοϊού και σε αυτή την περίπτωση, οι ασιατικές χώρες, οι χώρες της Μέσης Ανατολής και Ν. Αφρικής και οι χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης ξεχωρίζουν. Σε ό,τι αφορά τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, η Γεωργία και η Κροατία είναι οι πιο ευάλωτες στις διαταραχές του τουρισμού, ενώ στην Ευρώπη είναι η Ισλανδία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία, με την Ισλανδία να βρίσκεται στο βαθύ πορτοκαλί με σκορ 51,8 και την Ελλάδα να ακολουθεί με πορτοκαλί (που σημαίνει υψηλή ευαισθησία) με σκορ 38,2.  Σημειώνεται πως διεθνώς και με σκορ 100 (κόκκινο) το Μακάο εμφανίζεται ως η οικονομία που είναι πιο ευάλωτη σε μία αναταραχή του τουρισμού λόγω κορωνοϊού.

Όπως αναφέρει η Citi, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του 2018, το ποσοστό των ταξιδιών και του τουρισμού προς το ΑΕΠ της Ελλάδας διαμορφώνεται στο 20,6% με περίπου 1 εκατ. θέσεις εργασίας στον κλάδο, ή το 5,6% της συνολικής απασχόλησης.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments