Βαριές απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές αντιδρούν στην απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει περιορισμούς στις αφίξεις από Ευρώπη έτσι ώστε να εμποδίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού. Στο -9% και το ΧΑ.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX χάνει 5%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 4,8%, στο Παρίσι ο CAC 4,6%, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ 5,2%, στο Μιλάνο ο ΜΙΒ επίσης, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 4,8%.

Συνθήκες απόλυτου πανικού επικρατούν με το άνοιγμα της συνεδρίασης στο Χρημαστιστήριο Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης με μία νέα βουτιά της τάξης του 9% προσγειώνεται στις 548 μονάδες και κανείς δεν μπορεί πια να πει πότε η αιμορραγία θα σταματήσει.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 9,14% στις 547,43 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,2 εκατ. τεμάχια. Πτώση 9,96% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.376,76 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 13,81% στις 380,60 μονάδες.

Το ελληνικό χρηματιστήριο, όπως και οι μεγάλες ξένες αγορές του πλανήτη, έχει παγιδευθεί σε bear market με τις απώλειες να υπερβαίνουν κατά πολύ το 20% από τα πρόσφατα υψηλά.

Οι επενδυτές περιμένουν πλέον τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής σήμερα.

Οι αναλυτές περιμένουν η ΕΚΤ να ανακοινώσει έναν συνδυασμό μέτρων για την τόνωση της οικονομίας που μπορεί να περιλαμβάνει μείωση επιτοκίων, χαλάρωση των όρων στις στοχευμένες πράξεις αναχρηματοδότησης προκειμένου να στηριχθεί ο δανεισμός προς τις επιχειρήσεις και πιθανώς την αύξηση του προγράμματος αγορών ομολόγων από το επίπεδο των 20 δισ. ευρώ που είναι σήμερα.

Facebook Comments