Κλείνει τις θέσεις της στα ελληνικά ομόλογα η Citi
Ήταν θέμα χρόνου και η Citi – όπως και αρκετοί άλλοι – να κλείσουν τις θέσεις που είχαν στους ελληνικούς κρατικούς τίτλους
Ήταν θέμα χρόνου και η Citi – όπως και αρκετοί άλλοι – να κλείσουν τις θέσεις που είχαν στους ελληνικούς κρατικούς τίτλους
Ήταν θέμα χρόνου και η Citi – όπως και αρκετοί άλλοι – να κλείσουν τις θέσεις που είχαν στους ελληνικούς κρατικούς τίτλους.
Αξίζει να σημειώσουμε πως μέσα σε διάστημα μόλις τριών εβδομάδων, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου και άρα το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, εκτινάχθηκε κατά περισσότερο από 100%, και από το 0,92% που βρισκόταν λίγο μετά τα μέσα Φεβρουάριου, έφτασε αυτήν την εβδομάδα να εκτοξεύεται στο 1,9% ενώ σήμερα διαπραγματεύεται στο 1,71%.
Ακόμη πιο ραγδαία είναι η αύξηση που έχει σημειωθεί στην απόδοση του ελληνικού 5ετούς ομολόγου η οποία αυτήν την εβδομάδα έφτασε στο 1,4%, όταν στα μέσα Φεβρουαρίου βρισκόταν στο μόλις… 0,3%, μία άνοδος δηλαδή της τάξης του… 370% (!).
Η Citigroup είχε τοποθετήσει το trade της Ελλάδας στα κορυφαία για το 2020 κατά τη στρατηγική της για το νέο έτος όπως είχε αποκαλύψει τον Δεκέμβριο. Συγκεκριμένα, είχε συστήσει την αγορά ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των γερμανικών 10ετών καθώς εκτιμούσε ότι το ελληνικό spread θα συρρικνωθεί ακόμα και κάτω από τις 100 μονάδες βάσης φέτος.
Αυτή τη στιγμή μετά και το sell-off που συνεχίζεται, το spread έχει αυξηθεί στις 237 μονάδες βάσης, όταν πριν λίγες εβδομάδες ήταν στις 135 μ.β. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς, το οποίο είναι από τα assets που έχουν επωφεληθεί το περισσότερο από την τρέχουσα κρίση λόγω κορονοϊού, αγγίζει το -0,7% ενώ πριν μερικές μέρες είχε φτάσει και το -0,8% που ήταν και ιστορικά χαμηλό επίπεδο.
Αντίθετα η απόδοση του ελληνικού ομολόγου έχει υπερδιπλασιαστεί και έχει επιστρέψει στα επίπεδα του Αυγούστου του 2019.
Σύμφωνα λοιπόν με τα νέα στοιχεία που παρουσιάζει η Citi, όπου εμφανίζει τα trades της τα οποία είναι ακόμα ανοιχτά και εκείνα που έχει πλέον κλείσει, το ελληνικό trade βρίσκεται στη λίστα με αυτά που δεν διατηρεί πια. Λογικό και επόμενο καθώς τον Δεκέμβριο όταν και άνοιξε το trade αυτό η απόδοση του ελληνικού 10ετούς βρισκόταν στο 1,4% περίπου και του γερμανικού κοντά στο -0,3% δηλαδή το spread ήταν γύρω από τις 170 μ.β. Έτσι η αμερικάνικη τράπεζα προτίμησε να ρευστοποιήσει τις τελευταίες ημέρες (δεν αναφέρει ημερομηνία) τις θέσεις της περιμένοντας ίσως την αναταραχή να περάσει καθώς η τρέχουσα κρίση δεν αφορά τα εγχώρια θεμελιώδη αλλά ένα εξωτερικό τεράστιο σοκ.
Παράλληλα, η Citi άλλαξε και την εκτίμησή της σε ό,τι αφορά την επόμενη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Μέχρι πριν λίγες εβδομάδες εκτιμούσε πως ο ΟΔΔΗΧ θα βγει στις αγορές με νέο 10ετές ομόλογο τον Μάρτιο. Τώρα μεταθέτει την εκτίμησή της για τον επόμενό μήνα και έτσι βλέπει ότι η Ελλάδα θα εκδώσει τον Απρίλιο 10ετή τίτλο με στόχο την άντληση 2,5 δισ. ευρώ.
Κούρταλη Ελευθερία
Facebook Comments