Σήμερα οι Γάλλοι καθώς και οι Ευρωπαίοι κάτοικοι της χώρας καλούνται να εκλέξουν για την ερχόμενη εξαετία από τους 902.465 υποψηφίους σε 34.997 δήμους και κοινότητες. Θα είναι ο πρώτος γύρος της εκλογικής διαδικασίας, ο δεύτερος γύρος την επόμενη Κυριακή 22 Μαρτίου.

Μια εκλογική διαδικασία στην οποία το σύνδρομο του κορωνοϊού κινδυνεύει να προκαλέσει υψηλά ποσοστά αποχής.

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας IFOP για το Paris Match, το 42 % των Γάλλων κάθε άλλο παρά καθησυχασμένοι φαίνονται για να μεταβούν στα εκλογικά κέντρα και δηλώνουν ότι θα προτιμήσουν την αποχή.

Εάν το ποσοστό αυτό διατηρηθεί ή αυξηθεί στο δεύτερο γύρο, θα θεωρηθεί « ιστορική » αποχή για τις δημοτικές στη Γαλλία.

Μεγάλες οι προκλήσεις

Παρ’ όλα αυτά μεγάλες είναι οι προκλήσεις της αυριανής ψηφοφορίας: το κυβερνητικό κόμμα LREM ( La République en Marche) θέλει να περιορίσει  τη ζημιά, έχοντας εγκαταλείψει τις μεγάλες φιλοδοξίες, ιδιαίτερα μετά την κρίση για τη μεταρρύθμιση των συντάξεων.

Τα παραδοσιακά κόμματα που από χρόνια είναι εδραιωμένα σε δήμους και κοινότητες δείχνουν αποφασισμένα, όχι μόνο να μην χάσουν τα κεκτημένα, αλλά και να ανακτήσουν κάποια λάμψη ύστερα από 3 χρόνια αποδυνάμωσης.

Με μόλις τρία χρόνια ζωής το κόμμα LREM του Μακρόν δεν διαθέτει ένα εδραιωμένο γεωγραφικά πολιτικό δίκτυο που θα του επέτρεπε ξεκάθαρες νίκες στις δημοτικές. Έχοντας στο πολιτικό του DNA τη δεξιά και την αριστερά, έκανε προσπάθεια συνεργασίας, στην αρχή της καμπάνιας, με τους διάφορους απερχόμενους και φιλικά προσκείμενους δημάρχους, δεξιούς ή αριστερούς. Τα αποτελέσματα δεν υπήρξαν ιδιαίτερα πειστικά. Σε ορισμένες δε περιπτώσεις χρειάσθηκε η διαμεσολαβητική παρέμβαση του Εμανουέλ Μακρόν (π.χ Λυόν, Μπιαρίτζ, Παρίσι) πράγμα που του καταλογίστηκε αρνητικά.

Το εκλογικό επιτελείο του LREM στόχευσε ιδιαίτερα τις μεγάλες πόλεις, ορισμένες από τις οποίες υπήρξαν οχυρά των αποδυναμωμένων σήμερα σοσιαλιστών, όπως Λίλη, Νάντη, Ρέν, Μπρεστ, Ρουάν, στις οποίες έχουν προωθήσει υποψηφίους LREM.

Ο μέγας στόχος όμως που σε περίπτωση νίκης θα κάνει να ξεχαστεί κάθε αποτυχία, είναι το Παρίσι, που εδώ και 18 χρόνια είναι στα χέρια των Σοσιαλιστών (Μπ. Ντελανόε 2001-14 και Αν Ινταλγκό 2014- σήμερα).

Για το Παρίσι: Εγωισμοί, σεξ και προδοσία

Για την κατάκτηση του Παρισίου το κυβερνητικό κόμμα προετοιμάσθηκε νωρίς, από την περασμένη άνοιξη, με τον φιλόδοξο Μπενζαμέν Γκριβό που παραιτήθηκε από το πόστο του κυβερνητικού εκπροσώπου, με στόχο τη Δημαρχία.

Δεν ήταν ο μόνος όμως. Ο Σεντρικ Βιλανί, μαθηματικός βραβευμένος για τις εργασίες του με το μετάλλιο  Fields (2010) κατέβηκε στον αγώνα ακάθεκτος, μη αποδεχόμενος την όποια συνεργασία με τον Γκριβό, παρά την έντονη διαμεσολάβηση του Εμανουέλ Μακρόν. Η άρνηση του Βιλανί να υποκύψει στις βουλές του προέδρου βιώθηκε ως προδοσία. Τελικά ο Βιλανί κατάληξε να αποχωρήσει από το κόμμα αλλά να είναι πάντα υποψήφιος.

Ο Γκριβό κατάληξε να αποχωρήσει από την πολιτική ζωή με παραίτησή του ύστερα από αποκάλυψη σεξουαλικού σκανδάλου. Ο Εμανουέλ Μακρόν αναγκάστηκε να αναζητήσει απεγνωσμένα υποψήφιο για το Παρίσι και κατάληξε, τέσσερις εβδομάδες πριν τις εκλογές, να πείσει την τότε υπουργό υγείας Ανιες Μπυζέν να εγκαταλείψει το υπουργείο της (εν μέσω κορωνοϊού) για να αναλάβει την καμπάνια για το Παρίσι.

Τρεις γυναίκες στις επάλξεις για την πρωτεύουσα

Λίγες ώρες πριν τ’ αποτελέσματα που θα φέρουν αύριο βράδυ οι κάλπες, στην ευθεία γραμμή για την πρωτεύουσα βρίσκονται τρεις γυναίκες: Η νυν δήμαρχος Σοσιαλίστρια Αν Ινταλγκό, η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης επί Σαρκοζί, Ρασίντα Ντατί εκπροσωπώντας τη Δεξιά και η Ανιές Μπυζέν, υποψήφια, της τελευταίας στιγμής, του κυβερνώντος κόμματος.

Η μάχη αναμένεται σκληρή. Μετά την παραίτηση του Μπενζαμέν Γκριβό, η απερχόμενη δήμαρχος Αν Ινταλγκό κράτησε σταθερά την πρώτη θέση. Σύμφωνα με την εταιρία Ifop κλείνει σήμερα την καμπάνια με ποσοστό 25,5%.

Στη δεύτερη θέση ανέβηκε σταθερά τους τελευταίους μήνες η Ρασίντα Ντατί, που λόγω της μαχητικότητάς της πριν δεκαήμερο εξέπληξε παίρνοντας για λίγο την πρώτη θέση στη μάχη. Καταλήγει σήμερα με το ποσοστό 24%.

Η Ανιές Μπυζέν δεν μπόρεσε να ξεκολλήσει από την τρίτη θέση γύρω στο 19 με 20%. Οι Οικολόγοι-Πράσινοι με τον Νταβίντ Μπελιάρ κινούνται στο 11,5% ο δε ανεξάρτητος πλέον Σεντρίκ Βιλανί μόλις στο 7%.

Πρόκειται για τους κατεξοχήν δύο υποψηφίους προς τους οποίους στρέφεται η προσοχή για πιθανές συμμαχίες κατά τον δεύτερο γύρο.

Η Ντανιέλ Σιμονέ του κόμματος των «Ανυπότακτων» του Ζαν-Λυκ Μελανσόν βρίσκεται σταθερά στο 5% παρά την πολύ καλή συμμετοχή της στα δύο μεγάλα ντιμπέϊτ των υποψηφίων.

Facebook Comments