Όχι, δεν πέθανε κανένας σκύλος από κορωνοϊό (covid-19)
Επειδή θα διαβάσετε την είδηση ότι πέθανε ο σκύλος που είχε βρεθεί «ελαφρά θετικός» στον κορωνοϊό να σας ενημερώσω ότι ήταν 17 ετών ράτσας πομεράνιαν
Επειδή θα διαβάσετε την είδηση ότι πέθανε ο σκύλος που είχε βρεθεί «ελαφρά θετικός» στον κορωνοϊό να σας ενημερώσω ότι ήταν 17 ετών ράτσας πομεράνιαν
Επειδή θα διαβάσετε την είδηση ότι πέθανε ο σκύλος που είχε βρεθεί «ελαφρά θετικός» στον κορωνοϊό να σας ενημερώσω ότι ήταν 17 ετών ράτσας πομεράνιαν, που ο μέσος όρος ζωής εκκινεί στα 12 έτη και κορυφώνεται στα 16.
Για να μην αρχίσετε πάλι κάποιοι κακόβουλοι ή/και ημιμαθείς να μας λέτε ότι τα σκυλιά και τα γατιά θα σας κολλήσουν κορωνοϊό (covid-19). Το συγκεκριμένο σκυλί στο Χονγκ Κονγκ για την ακρίβεια δεν ευρέθη θετικό πολύ ή λίγο, απλώς βρέθηκε μικρό ιικό φορτίο στο στόμα και στα αφτιά του, όπως θα βρισκόταν και σε οποιοδήποτε αντικείμενο εντός της οικίας ενός ανθρώπου που έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό (covid-19).
Ο στρατιωτικός κτηνίατρος Χρήστος Μπουζιώτης επισημαίνει ότι «βρέθηκε τμήμα του γενετικού υλικού του ιού σε ένα ζώο παγκοσμίως και όχι ο ιός. Δεν είχαμε ζώο ασθενή ή έστω φορέα του ιού και έχουν εξεταστεί χιλιάδες ζώα σε ένα τεράστιο δείγμα υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αλλά και της WSAVA. Να μη φοβάται κανένας για το ζώο του. Να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής για να τα προστατεύουμε όχι μόνο από τον κοροναϊό (αυτή είναι η σωστή ονομασία της ομάδας αυτής των ιών) αλλά γενικά. Συμβιώνουμε μαζί τους δεν παρασιτούμε εις βάρος τους»
ΥΓ: Συνάδελφοι δημοσιογράφοι όταν (ανα)παράγετε ειδήσεις για τα ζώα να έχετε στο μυαλό σας ότι επηρεάζετε τη ζωή πλασμάτων που δεν έχουν φωνή και δυνατότητα να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους και να απαντήσουν στην κατάφωρη αδικία κατά τους. Με τα τρομολαγνικά και ανυπόστατα δημοσιεύματα γίνεστε συμμέτοχοι στις εγκαταλείψεις και τις κακοποιήσεις τους. Ένα «ρεπορτάζ» για εσάς, όλη τους η ζωή για εκείνα.
Η ανακοίνωση του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου
Αγαπητοί συνάδελφοι,
στην προσπάθειά μας να εμπλουτίσουμε όσο το δυνατό περισσότερο τα επιστημονικά στοιχεία που έχουμε και την πληροφόρηση όλων μας, δημοσιεύουμε τα παρακάτω στοιχεία σχετικά με τον σκύλο που είχε μολυνθεί από τον SARS-COV-2 στο Χονγκ Κονγκ.
Η 60χρονη ιδιοκτήτρια του σκύλου, επιβεβαιωμένο κρούσμα, εισήλθε στο νοσοκομείο στις 25 Φεβρουαρίου 2020 και εξήλθε του νοσοκομείου στις 8 Μαρτίου 2020.
Ο σκύλος μπήκε στις 26 Φεβρουαρίου 2020.
Δείγματα από μύτη, στόμα και κόπρανα πάρθηκαν στις 28 Φεβρουαρίου, 2 Μαρτίου, 5 Μαρτίου, 9 Μαρτίου, 12 Μαρτίου, 13 Μαρτίου 2020 και έγινε RT-PCR (ανίχνευση γενετικού υλικού του ιού).
Στις 28 Φεβρουαρίου βγήκαν ασθενώς θετικά τα δείγματα από μύτη και στόμα.
Στις 2, 5 και 9 Μαρτίου βγήκε ασθενώς θετικό μόνο το δείγμα από μύτη.
Στις 12 και 13 Μαρτίου βγήκαν όλα τα δείγματα αρνητικά.
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε δοκιμή VNT: Τεστ εξουδετέρωσης του ιού με τον ορό του ζώου ώστε να φανεί αν το ζώο έχει αναπτύξει αντισώματα κατά του ιού. Η δοκιμή βγήκε αρνητική στις 12 Μαρτίου.
Ο συνδυασμός των Αρνητικών RT-PCR αποτελεσμάτων (δεν υπάρχει γενετικό υλικό του ιού πλέον), των Αρνητικών VNT αποτελεσμάτων (το ζώο δεν ανέπτυξε καν αντισώματα για τον ιό) και της Απουσίας οποιουδήποτε κλινικού συμπτώματος στο ζώο οδήγησε στο τερματισμό της καραντίνας στις 13 Μαρτίου.
Ως εκ τούτου και μόνο η ανάγνωση των δεδομένων οδηγεί στο απλό συμπέρασμα ότι το υπερήλικο ζώο προφανώς και δεν άντεξε το stress στο οποίο υποβλήθηκε αναγκαστικά με την καραντίνα και τις απανωτές δειγματοληψίες.
Θα ήταν τουλάχιστον αντιεπιστημονικό το να βγάλει κανείς συμπέρασμα ότι ο θάνατος του ζώου οφείλεται στον SAR – COV-2
Facebook Comments