Νιώθω το χρέος να απευθύνω σε όλους σας μια έκκληση. Λυπάμαι που θα το πω αλλά διαπιστώνω ότι πάρα πολλοί συμπολίτες μας δεν έχουν ακόμα συνειδητοποιήσει ότι ζούμε σε πρωτοφανείς, εξαιρετικές καταστάσεις.

Νομίζουν ότι είναι μια περιπετειούλα που θα περάσει πολύ σύντομα. Δεν είναι έτσι. Βρισκόμαστε μέσα σε έναν παγκόσμιο πόλεμο, όπως δραματικά διαπίστωςαν όλοι οι ηγέτες του κόσμου, μεταξύ των οποίων κι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε έναν πόλεμο όπου ο εχθρός είναι αόρατος, μικροσκοπικός αλλά εντελώς καταστροφικός κι ύπουλος. Για να τον νικήσουμε θα χρειαστούν τεράστιες προσπάθειες. Και θα υπάρξουν και θύματα και πολύ μεγάλες ζημιές. Στο τέλος αυτού του πολέμου, δεν θα υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει ζημιωθεί από τις συνέπειες αυτού του πολέμου. Δυστυχώς θα υπάρξουν θύματα. Ακόμα και νεκροί, ελπίζω λίγοι. Αλλά όλοι μας,  άλλος λιγότερο, άλλος περισσότερο θα υποστούμε ζημιές. Κυρίως οικονομικές αλλά κι ανθρώπινες, κοινωνικές, ψυχολογικές, όπως σε κάθε πόλεμο. Αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε από τώρα προτού είναι πολύ αργά. Και να συμπεριφερθούμε ανάλογα. Οι καταστάσεις δεν είναι ίδιες με πριν από λίγους μήνες.

Η Ελλάδα, όπως όλος ο κόσμος, αντιμετωπίζει την απειλή, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.  Χάρις στις πρωτοβουλίες και τις αποφάσεις της κυβέρνησης μας και του πρωθυπουργού μας. Αλλά δεν αρκούν. Αν δεν είμαστε ενωμένοι όλοι οι έλληνες στην κοινή προσπάθεια, κι αν δεν αποφασίσουμε να επιδείξουμε την ανάλογη κοινωνική και ατομική ευθύνη, τότε η ζημιά που θα υποστούμε ως έθνος θα είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Σας εκλιπαρώ. Ας αφήσουμε στην άκρη το εγώ μας. Δεν είναι η εποχή για την διεκδίκηση προσωπικών, κομματικών, συντεχνιακών, ή άλλων συμφερόντων. Είναι η εποχή της κοινής προσπάθειας, του κοινού αγώνα για την αντιμετώπιση του εχθρού. Όταν τελειώσει αυτός ο πόλεμος θα έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε τον απολογισμό μας και να ασκήσουμε την κριτική μας για τα τυχόν λάθη που έχουν γίνει. Μέχρι τότε όμως,  όλοι μας, με υπευθυνότητα και αίσθηση καθήκοντος, συμπαρατασσόμαστε με την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό και δίνουμε τον κοινό αγώνα ως απλοί στρατιώτες, αποφασισμένοι κι υπάκουοι στο πεδίο της μάχης. Σε αυτό τον αγώνα κανείς μας δεν περισσεύει. Μένουμε σπίτι μας κι υπακούμε στις οδηγίες των ειδικών και στις αποφάσεις της κυβέρνησης, διότι αυτό είναι το καθήκον μας έναντι της πατρίδας μας, της οικογένειας μας, των φίλων και συμπολιτών μας, της ιστορίας και του πολιτισμού μας.

Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι. Η κατάσταση παραμένει φυσικά δύσκολη αλλά τα πρώτα στοιχεία είναι σχετικά διαχειρίσιμα. Ο αριθμός των κρουσμάτων που χρειάζεται να νοσηλευθούν δεν έχει ξεφύγει. Ο αριθμός των νεκρών, μολονότι έχει φτάσει τους έξι, ούτε αυτός έχει ξεφύγει. Αλλά δυστυχώς υπάρχει μεγαλύτερος αριθμός διασωληνωμένων μέσα στα τελευταία εικοσιτετράωρα. Είναι σαφές ότι τα μέτρα που ελήφθησαν εγκαίρως από την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αποδίδουν σε κάποιο βαθμό. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν μας κάνουν να εφησυχάζουμε. Η κατάσταση παραμένει δύσκολη. Και οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι καθοριστικοί για την πορεία της νόσου. Μένουμε σπίτι, υπακούμε στις οδηγίες των ειδικών και της κυβέρνησης και πράττουμε το καθήκον μας έναντι της πατρίδας μας, των συμπολιτών μας και της οικογένειας μας, με βαθύ αίσθημα καθήκοντος. Βρισκόμαστε σε συνθήκες πολέμου. Στη μάχη δεν χωρούν ούτε αμφισβητήσεις ούτε γκρίνιες ούτε παράπονα ούτε απειθαρχία. Είμαστε στρατιώτες κι υπακούμε στις εντολές των στρατηγών μας. Και να είστε βέβαιοι ότι σύντομα θα βγούμε νικητές από τον σκληρό αυτό πόλεμο εναντίον ενός αόρατου αλλά όχι ανίκητου εχθρού!

Facebook Comments