H Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία αναμένεται να λάβουν την Τρίτη 24 Μαρτίου το «πράσινο φως» για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων (ΣΓΥ) – αν και δεν θα αναφέρεται συγκεκριμένη ημερομηνία για την πραγματοποίηση της πρώτης Διακυβερνητικής Διάσκεψης.

Η φράση που χρησιμοποιείται στο προσχέδιο Συμπερασμάτων είναι ότι η πρώτη Διακυβερνητική Διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί «το συντομότερο δυνατό» (σσ. «as soon as possible»), προσφέροντας στα κράτη – μέλη ευρεία περιθώρια πολιτικών ελιγμών. Ωστόσο, η υπόθεση της Αλβανίας, για την οποία υπάρχουν αρκετά ανοιχτά ζητήματα, είχε ως συνέπεια να υπάρξουν καθυστερήσεις στην υιοθέτηση ενός τελικού κειμένου.

Η απόφαση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα επικυρωθεί από τη Σύνοδο Κορυφής της προσεχούς εβδομάδος, που θα διεξαχθεί όπως φαίνεται εξ’ αποστάσεως εξαιτίας του κορωνοϊού. Στο προσχέδιο των Συμπερασμάτων του προσεχούς ΣΓΥ γίνεται ξεκάθαρη αναφορά στην περαιτέρω πολιτικοποίηση της διαδικασίας της διεύρυνσης – βασικό αίτημα της Γαλλίας που για τον λόγο αυτό είχε πρωταγωνιστήσει στο να μη χορηγηθεί η πολυπόθητη ημερομηνία στις δύο χώρες τον περασμένο Οκτώβριο.

Το αίτημα αυτό ικανοποιήθηκε με τη δημοσίευση, στις αρχές Φεβρουαρίου, του εγγράφου της Κομισιόν για την «Ενδυνάμωση της διαδικασίας προσχώρησης – Μία αξιόπιστη προοπτική της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια», στην οποία και ενσωματώθηκαν τα περισσότερα σημεία του γαλλικού non paper που είχε κυκλοφορήσει στα τέλη τον Νοέμβριο του 2019.

Facebook Comments