O κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ενημέρωσε τους πολιτικούς συντάκτες για τα μέτρα της κυβέρνησης κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Τα κύρια σημεία της ενημέρωσης του κυβερνητικού εκπροσώπου:

-Οι δράσεις επαναπατρισμού στο εξής θα γίνονται μόνο για εξαιρετικές περιπτώσεις.

-Η παραγωγή αναπνευστήρων στη χώρα μας δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Δεν επιβεβαιώνουμε καμία κατάσχεση υγειονομικού υλικού [που προοριζόταν για την Ελλάδα] από άλλη χώρα.

-Συνεργαζόμαστε με τους ιδιώτες παρόχους υγείας. Θα προχωρήσουμε και ίσως στο μέλλον να φτάσουμε και στον βαθμό επίταξης, λαμβάνοντας υπόψη το συμφέρον των Ελλήνων φορολογουμένων.

-Δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα. Σε μια επιχείρηση για να πληρώσει εργαζόμενους & προμηθευτές, πρέπει να υπάρχουν έσοδα. Γι’ αυτό επιλέξαμε την εργασία από την ανεργία, απαγορεύοντας τις απολύσεις & ταυτόχρονα αναστείλαμε υποχρεώσεις των επιχειρήσεων.

-Είδη ατομικής προστασίας πρέπει να φορούν όσοι νοσούν, ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και ειδικές ομάδες, όχι ο γενικός πληθυσμός. Όσο δεν έχουμε επάρκεια, πρέπει να υπάρχει σύνεση στη χρήση τους.

-Η αρχική τιμή αποζημίωσης στα ιδιωτικά διαγνωστήρια θα μειώνεται όσο αυξάνονται τα τεστ, φτάνοντας πιο χαμηλά κι από την τιμή του Παστέρ.

-Για την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση κάνει δώρο σε κλινικάρχες: Η αποζημίωση για τις ΜΕΘ αφορά τους εργαζόμενους σε αυτές που πρέπει να πληρωθούν.

-Για τις κλίνες αυτές η τιμή αποζημίωσης εξισώθηκε με την τιμή του ΕΟΠΥΥ για κλίνες εντός ΕΕ.

-Οι δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας δεν είναι απεριόριστες [ώστε να αναγορευτούν παντού οι απολύσεις].

-Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ελλείψεις των τεστ κορωνοϊού. Οι εκτιμήσεις με βάση τα κρούσματα και τους νοσηλευόμενους στις ΜΕΘ είναι ότι η εξέλιξη είναι ικανοποιητική.

Facebook Comments