Η χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωζώνης και η στήριξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) είναι κρίσιμης σημασίας για την ισχυρή απάντηση της περιοχής στην πανδημία του κορονοϊού, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πολ Τόμσεν.

Οι μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης χάνουν το 3% του ΑΕΠ τους για κάθε μήνα που βασικοί τομείς τους δεν λειτουργούν, προκειμένου να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του ιού, και «μία βαθειά ευρωπαϊκή ύφεση φέτος είναι προδιαγεγραμμένη», σημείωσε ο αξιωματούχος του ΔΝΤ. Την Παρασκευή, η επικεφαλής του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, δήλωσε ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται ήδη σε ύφεση και οι χώρες πρέπει να αντιδράσουν με «πολύ μεγάλες» δαπάνες.

Σύμφωνα με τον Τόμσεν, η βασική ανησυχία του ΔΝΤ για την Ευρώπη αφορά ορισμένες μικρότερες χώρες της, που δεν είναι μέλη της ΕΕ, όπου οι ρηχές χρηματοπιστωτικές αγορές και η περιορισμένη πρόσβασή τους σε εξωτερικά κεφάλαια θα κάνουν δύσκολη τη χρηματοδότηση μεγάλων αυξήσεων των δημοσιονομικών ελλειμμάτων τους.

Facebook Comments